Miért jó, ha komposztálunk? |
Írta: Temesvári Márta - FMC | |||||
2020. szeptember 21. | |||||
Miért ne használnák ki otthon a komposztálás lehetőségeit?
A zöldhulladék elszállítása/elszállíttatása mindig nagy fejtörést okoz a családi házaknál, kiváltképp lombhulláskor. Amikor jön az ősz, s egyre több falevelet kell összegereblyézni, mindenki „batyuzásba” fog: a levelekkel keményre tömi a felmatricázott zsákokat, hogy aztán a szemétszállítók elvigyék a terhesnek számító avart. Bár Székesfehérváron ebben az esetben is komposzt lesz belőle, hiszen a Depónia Kft.-nél ez megoldott, akár mi komposztálhatunk otthon, és felhasználhatjuk a zöldhulladékban rejlő kiaknázatlan lehetőségeket, vagyis tápanyagokat.
S, ha már van lehetőségünk arra, hogy optimálisan felhasználjuk a szerves hulladékot, miért ne választanánk inkább ezt a formáját a „szemét” eltüntetésének? Erre gondolva kértem fel egy székesfehérvári kertészt, Fülöp Attilát arra, hogy adjon tanácsot az fmc.hu olvasóinak az említett téma kapcsán.
Mit komposztálhatunk?A szakértő elmondta, hogy komposztálásra alkalmas minden egészséges szerves hulladék: az őszi lomb, a (felaprított) faágak, fagallyak, a gaz/gyomok, fűnyesedék, sövénynyesedék, valamint a konyhai hulladékok jó része, például a zöldség-, gyümölcsrészek,vagy a kávézacc.
Hogyan komposztáljunk?A komposztálás módja többféle lehet. A leggyakoribb megoldás az, amikor kijelölünk egy tárolót a kert végében, az egyik eldugott sarokban, s ebbe gyűjtjük a zöldhulladékot. Azért is praktikus a lakóháztól távol elvégezni ezt a műveletet, mert az erjedési folyamatnak bizony kellemetlen „illata” lehet, ami zavaróan hathat, ha a hálószobánk ablakától nem messze keletkezik….
A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva: https://fmc.hu/2020/09/19/miert-jo-ha-komposztalunk/
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
Powered by !JoomlaComment 3.21
3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved." |
< Előző | Következő > |
---|