Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Miért jó, ha komposztálunk?
Miért jó, ha komposztálunk? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. szeptember 21.
Miért ne használnák ki otthon a komposztálás lehetőségeit?

 

 

A zöldhulladék elszállítása/elszállíttatása mindig nagy fejtörést okoz a családi házaknál, kiváltképp lombhulláskor. Amikor jön az ősz, s egyre több falevelet kell összegereblyézni, mindenki „batyuzásba” fog: a levelekkel keményre tömi a felmatricázott zsákokat, hogy aztán a szemétszállítók elvigyék a terhesnek számító avart.

Bár Székesfehérváron ebben az esetben is komposzt lesz belőle, hiszen a Depónia Kft.-nél ez megoldott, akár mi komposztálhatunk otthon, és felhasználhatjuk a zöldhulladékban rejlő kiaknázatlan lehetőségeket, vagyis tápanyagokat.

 

 
 

S, ha már van lehetőségünk arra, hogy optimálisan felhasználjuk a szerves hulladékot, miért ne választanánk inkább ezt a formáját a „szemét” eltüntetésének? Erre gondolva kértem fel egy székesfehérvári kertészt, Fülöp Attilát arra, hogy adjon tanácsot az fmc.hu olvasóinak az említett téma kapcsán. 

 

Mit komposztálhatunk?

A szakértő elmondta, hogy komposztálásra alkalmas minden egészséges szerves hulladék: az őszi lomb, a (felaprított) faágak, fagallyak, a gaz/gyomok, fűnyesedék, sövénynyesedék, valamint a konyhai hulladékok jó része, például a zöldség-, gyümölcsrészek,vagy a kávézacc.

 

Hogyan komposztáljunk?

A komposztálás módja többféle lehet. A leggyakoribb megoldás az, amikor kijelölünk egy tárolót a kert végében, az egyik eldugott sarokban, s ebbe gyűjtjük a zöldhulladékot. Azért is praktikus a lakóháztól távol elvégezni ezt a műveletet, mert az erjedési folyamatnak bizony kellemetlen „illata” lehet, ami zavaróan hathat, ha a hálószobánk ablakától nem messze keletkezik….

 

 


 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/09/19/miert-jo-ha-komposztalunk/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >