Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow 15 új csuklós busz szolgálja ezentúl az utasok kényelmét
15 új csuklós busz szolgálja ezentúl az utasok kényelmét Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2020. szeptember 24.
Székesfehérváron is frissül a helyi autóbusz-közlekedés járműállománya: szeptember végétől tizenöt új Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbusz szolgálja majd a székesfehérvári utazó közönség kényelmét is. A megyeszékhelyen ma a MÁV Zrt. a beszerzett járművek közül tíz autóbuszt adott át az önkormányzatnak és az utasoknak, hamarosan pedig további öt ugyanilyen jármű érkezik majd.

 

 

A közlekedési társaság továbbra is elkötelezett az iránt, hogy a járműmodernizáció megvalósításával az utazási komfort is folyamatos növekedjen a helyi közlekedésben, ezzel is egyre magasabb szolgáltatási színvonalat biztosítva utasai számára. A sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester bejelentette, hogy a pénteki Közgyűlés alkalmával nyolc újabb autóbusz lehívását javasolja majd a testületnek, amellyel a Székesfehérváron közlekedő csuklós autóbuszok átlagéletkora 4 évre csökken majd.

 

Az új buszok beszerzéséről a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. márciusban kötött megállapodást az ITK Holding Zrt. leányvállalatával, az Inter Traction Electrics Kft.-vel. A beszerzés harmadik részletének köszönhetően Fejér megye székhelyén fiatalodik az autóbusz-állomány. A vállalat és az önkormányzat szoros és jó szakmai együttműködése hozzájárul ahhoz, hogy egyre kényelmesebb és környezetkímélőbb legyen az utazás a helyi közlekedésben Székesfehérváron is.

A koronázó városban évente összesen mintegy 410 ezer járatot indítanak a helyi közösségi közlekedésben a 44 vonalon – ez évente összesen közel 20 millió utazást jelent. A Volánbusz 57 helyi járatos járművének átlagéletkora jelenleg 16,3 év. A tizenöt új autóbusznak köszönhetően jelentősen javul a közösségi közlekedés színvonala, hiszen a járművek negyedének cseréjével az átlagéletkor 11 évre csökken.

Az új járművek átadásán dr. Cser-Palkovics András elmondta, hogy a most bemutatott új autóbuszok komoly előrelépést jelentenek. „Még tavasszal a Volánbusszal történt együttműködés eredményeként 15 vadonatúj csuklós autóbusz áll szolgálatba a székesfehérvári helyi közösségi közlekedésben. Ebből 10 busz már megérkezett, és a hétvégétől már lehet is velük találkozni a városban.” A polgármester kiemelte, hogy valamennyi helyi járatos csuklós autóbuszt szeretnék majd korszerű, minden szigorú környezetvédelmi szabványnak is megfelelő járműre cserélni, emellett a flottában növelni a szólóbuszok arányát, amelyek terveik szerint elektromos és/vagy gázüzemű buszokat jelentenek majd a jövőben. A városvezető bejelentette, hogy a most pénteki Közgyűlés alkalmával új javaslatot tár majd a testület elé: „Azt indítványozom, hogy éljünk a Volánbusz Zrt. napokkal ezelőtt megérkezett ajánlatával, és további 8 buszt hívjunk még le. Amennyiben ezt a javaslatot a Közgyűlés támogatja, összességében tehát 23 új csuklós autóbusz szolgálja majd a fehérváriak kényelmét. A 23 autóbusz forgalomba helyezése éves szinten mintegy 120 millió forint többlettámogatást jelent az Önkormányzattól a Volánbusz részére, és azt is, hogy a fehérvári közösségi közlekedésben használt csuklós buszok átlag életkora 4 év alá fog csökkenni.” A polgármester beszédében azt is elmondta, hogy a Volánbusszal közösen dolgoznak egy olyan hálózat- és menetrend-módosításon, amelynek nyomán Székesfehérvár minden városrészéből egyenes vonalon elérhető lesz a vasútállomás és a kórház is.

Az új generációs, csuklós autóbuszok négyajtós, háromtengelyes, alacsony padlós kivitelűek, akadálymentes kialakításuknak köszönhetően kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők. Klímaberendezéssel felszerelt utasterük 37 ülő- és 84 állóhelyet kínál, fedélzetükön utastájékoztató kijelzők, fedélzeti kamerák és utasszámláló berendezés is található. A modern járműveket környezetkímélő, EURO 6D besorolású dízelmotor hajtja.

A városra jellemző egyedi megjelenést kapó járművek a hét végétől fokozatosan állnak forgalomba, és elsősorban a 10, 11, 12, 13, 14, 22, 24, 36 és 37 jelű törzsvonalon szállítják majd utasaikat.

A távolsági autóbusz-közlekedésben is javul a térség kiszolgálása. A Volánbusz folyamatosan figyeli a nyáron bevezetett ideiglenes járványügyi menetrendek, illetve a vasúti és a közúti személyszállítási közszolgáltatás összehangolásának hatását, nyomon követi az utazási igények változását, és a tapasztalatok alapján módosítja menetrendjeit. Szeptember 28-tól Budapest és Székesfehérvár között hat új járatpár indul, valamint ismét közvetlen autóbuszjárat köti össze Tamásit Székesfehérvár érintésével a fővárossal. A visszaálló járatok esetében a Volánbusz úgy határozta meg a menetrendi időpontokat, hogy – az elővárosi kiszolgálási jellegnek megfelelően – minél jobban megfeleljenek a Budapest irányában jelentkező hivatásforgalmi utazási igényeknek, igazodva a nappali műszakos kiszolgáláshoz és az irodai munkavégzéshez. A társaság a Budapest és Székesfehérvár között közlekedő valamennyi járatán elfogadja az érvényes vasúti bérleteket, a Székesfehérvár és Budapest között közlekedő autópályás járatok pedig kiegészítő jegy váltásával vehetők igénybe.

Vargha Tamás, a Fejér megyei 1. számú választókerület országgyűlési képviselője a változásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: „Mi, székesfehérváriak nagy örömmel fogadjuk és üdvözöljük, hogy megbeszéléseink eredményeként szeptember végétől naponta 6 járatpár áll vissza a Budapest-Székesfehérvár között a távolsági buszközlekedésbe. Köszönjük, hogy a Volánbusz meghallgatta és figyelembe vette a fehérváriak kérését. Az elmúlt évek során a közösségi közlekedés, a vasút fejlesztésének köszönhetően az összeköttetés Székesfehérvár és a főváros között kényelmesebbé és gyorsabbá vált. Bízunk benne, hogy a most városunkba érkező 10 és majd plusz 5 új csuklós busz is segíteni fog a fehérváriaknak abban, hogy könnyen, egyszerűen és kényelmesen eljussanak a vasútállomásra.”

Törő Gábor, a Fejér megyei 2. számú választókerület országgyűlési képviselője hangsúlyozta: „A járműmodernizáció természetesen mindenkinek, aki Fehérváron buszos szolgáltatást vesz igénybe, nagy öröm. Az új buszok munkába állásával növekszik az utazási komfort, az idősebbeknek, a mozgássérülteknek, a babakocsis anyukáknak könnyebb lesz a le- és felszállás. Nem utolsósorban a modern dízelmotoroknak köszönhetően csökken a környezet terhelése is. Bízom abban, hogy ez a mögöttem álló flotta még több embert von be a közösségi közlekedés használatába.”

Modern és hatékony tömegközlekedés nélkül, azt gondolom, hogy nem beszélhetünk versenyképes országról, versenyképes városokról vagy térségekről, és nem beszélhetünk élhető városról és élhető országról sem pedig fentartható és zöld településekről sem.” – kezdte gondolatait dr. Homolya Róbert, a Volánbusz Zrt. tulajdonosi joggyakorlója, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója az eseményen. Elmondta, hogy Székesfehérvár nagyon jó példája a közlekedési fejlesztéseknek: az elmúlt évek során megújult a vasúthálózat, amellyel mára megduplázódott a vonalon utazók száma. „Azon dolgozunk, hogy ez a rendszer még hatékonyabb, fentarthatóbb és versenyképesebb legyen, éppen ezért ma reggel bejelentettük azt a menetrendi változást, amely a térséget és ezzel Székesfehérvárt is érinti. Kivezetjük a mára elavulttá vált gyorsvonati pótjegy-rendszert: Nagykanizsáról, Keszthelyről, Veszprémből, Zalaegerszegről Budapest felé mindenhol eltöröljük a fizetési kötelezettséget. Bízunk benne, hogy az olcsóbb gyorsvonati eljutás okán a székesfehérvári utasok nagyobb arányban fogják a gyorsvonatokat választani. Budapest és Székesfehérvár között valamennyi buszjáraton elfogadjuk a vasúti bérleteket, az autópályás járatok pedig kiegészítő jegy váltásával vehetők igénybe.” – mondta a vezérigazgató, aki hozzátette, hogy a nevezett vonalakon így a nyugdíjasok ténylegesen ingyenesen vehetik majd igénybe a szolgáltatást, majd kitért arra is, hogy az IC vonatok tekintetében pedig egységesen 300 forint lesz a helyjegyek ára.

A most érkezett járművekkel együtt év végéig összesen 90 ugyanilyen típusú autóbusz áll forgalomba országszerte. A Volánbusz járműfiatalítási programjának részeként 2018 ősze és 2020 vége között 866 új vagy újszerű jármű növeli az utazási komfortot és ezzel a szolgáltatási színvonalat a helyi és a helyközi autóbusz-közlekedésben.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >