Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Októbertől az óvodákban is kötelező a testhőmérséklet-mérés
Októbertől az óvodákban is kötelező a testhőmérséklet-mérés Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2020. szeptember 24.
Dr. Cser-Palkovics András polgármester ismét az aktuális információkat, illetve országos és helyi járványügyi intézkedéseket összefoglaló anyagot tett közzé közösségi oldalán. A teljes szöveg az alábbiakban olvasható.

 

 

„Tisztelt Fehérváriak!

Bár a fertőzöttségi mutatók sajnos továbbra is erőteljesen emelkednek, városunkban mindent megteszünk, hogy fenntartsuk a kényes egyensúlyt a működőképesség és a járvány méreteinek behatárolása között. Kiemelkedő fontossággal bír az egészség védelme, különösen a legveszélyeztetettebb korosztályokban, emellett a gazdaság működőképességének fenntartása, valamint a normális élet kereteinek biztosítása. A cél ennek az egyensúlynak a fenntartása. Továbbra is rendszeresen tájékoztatom Önöket az aktuális információkról, illetve az alábbi rendelkezésekre hívom fel figyelmüket.

I.
- A héten életbe lépett új országos szabályokról részletesen az alábbi cikkben olvashatnak: https://www.szekesfehervar.hu/eletbe-leptek-a-szigorubb-biztonsagi-szabalyok-ezek-valtoztak-hetfotol

- Október elsejétől – a megjelent jogszabály alapján – az iskolák mellett az óvodákban is köteles mindenki alávetni magát belépéskor a testhőmérséklet-mérésnek. A gyermekek mellett ez az intézménybe belépésre jogosult valamennyi felnőtt személyre is vonatkozik. Felkészülve erre a helyzetre, az Önkormányzat beszerezte a szükséges eszközöket, amelyeket napokon belül ki is szállítanak az óvodákba, ahol már jövő hét elejétől tesztelhetik a lázmérőket. Kérjük az óvónőket és a szülőket, segítsék, hogy ez a most elkerülhetetlen óvintézkedés a gyermekeket ne ijessze meg!

- A Mentőszolgálat szakemberei Fejér megyében és városunkban is nagyon sokfelé kell, hogy eljussanak nap mint nap mentési és tesztelési feladataik ellátása során. Székesfehérváron a Mentőállomás mellett felállított mobilkonténerben működik statikus mintavételi pont is, amely naponta reggel 7 és este 19 óra között tart nyitva. Itt a háziorvosi közreműködéssel kapott időpontban, a kontaktkutatás során látótérbe került, tünetmentes kontaktszemélyek végeztethetik el a tesztet. A kontaktot követő 4. napon készíthető el az első teszt, és itt is természetesen kettő teszt eredménye szükséges. A mintavételi pont kialakításához szükséges forrást az Önkormányzat biztosította, a működtetést az állam garantálja, az itt elvégzett tesztért a protokoll betartása esetén nem kell fizetni. Köszönjük, hogy a mentőseinkre ebben a rendkívüli helyzetben is számíthatunk!

- A Volánbusz Zrt. a mai napon arról tájékoztatott, hogy a buszvezetőik mostantól megtagadják a felszállást azon utasok számára, akik nem viselnek orrot és szájat eltakaró maszkot. A Volánbusz immár az utazási feltételek részévé tette a maszkviselést, melynek betartatását a buszsofőrök, a jegyellenőrök illetve a rendőrség járőrei végzik. Amennyiben egy utas a szóbeli figyelmeztetés után sem veszi fel a maszkját, 8000 forintos pótdíjat köteles fizetni. Kérek mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat mind a közösségi közlekedésben, mind a zárt közösségi terekben!

- A hétvége tapasztalatai már nagyon pozitívak voltak a maszkviselés szempontjából a Városi Piacon. Köszönöm a vásárlóknak és a kereskedőknek is, hogy betartják az előírásokat!

- Idősügyi ellátás: eddig már 44 főt látunk el az újraindított időseket segítő szolgálat keretében. A bevásárlás, gyógyszerkiváltás, postai ügyintézés átvállalásával szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy az idős, vagy krónikus betegségben szenvedő, vagy fogyatékkal élő fehérváriak nagyobb biztonságban érezzék magukat, ne kelljen a járványidőszakban annyit kimozdulniuk nagyobb közösségekbe. Az ellátásra vonatkozó igényeket a (22) 537-651-es és a (22) 537-652-es telefonszámokon, illetve az Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen lehet jelezni. A Polgármesteri Hivatal dolgozói minden munkanapon reggel 8 és délután 4 óra között várják a hívásokat.

- A kivitelezővel egyeztetve reggelenként 7 és 8 óra között kinyitják a Bartók Béla tér felújítása miatt lezárt területet, azaz az Ady Endre utca felől is megközelíthető gyalogosan a Ciszterci Szent István Gimnázium. Így két bejáraton léphetnek a fiatalok az iskolába, ezzel is megelőzve érkezéskor a tömeges várakozást. 

- Tájékoztatást kaptam arról, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően ismét érkeznek hazánkba, így városunkba is külföldi vendégmunkások. Rájuk ugyanazok a szabályok és előírások vonatkoznak, mint bárkire, aki Magyarország területére lép, tehát nekik is le kell tölteniük a karanténidőt, vagy érkezési országtól függően két negatív PCR tesztet kell produkálniuk, és csak ezt követően állhatnak munkába, mehetnek közösségbe. 

- Játékra hív a Székesfehérvári Diáktanács: Legyen a Te maszkod a legmenőbb! A felhívás itt olvasható:
https://www.facebook.com/diaktanacs/posts/3309135739164015 

- Az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ Sütő utcai irodájában megkezdte a szociálisan rászoruló jelentkezők részére a védőmaszkok és kézfertőtlenítők osztását. Naponta átlagosan 50 család kér és kap segítséget. 

- A koronavírus-fertőzés által eddig igazoltan vagy gyaníthatóan érintett intézmények, amelyek esetében arról az Önkormányzat tájékoztatást kapott:
⁃ Vörösmarty Színház (A fertőzés 6 esetben igazolva, elkülönítés, fertőtlenítés megtörtént.)
⁃ Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény hosszúsétatéri és Zsolt utcai intézményegységei (A gyanús eset tesztje negatív, elkülönítés, fertőtlenítés megtörtént.)
- Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa
- Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar
- SzsSzC I. István Technikum
- SzSzC Bugát Pál Technikum
- SzSzC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola
- Teleki Blanka Gimnázium
- Vasvári Pál Gimnázium
- Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium
- SzSzC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
- Ciszterci Szent István Gimnázium
- SzSzC Jáky József Technikum
- Fehérvári Titánok jégkorongcsapata és az utánpótlás-akadémia

Ezúton szeretnék minden betegnek mielőbbi jobbulást kívánni!

- Jó hír, hogy az ez első érintett osztály (Vasvári Pál Gimnázium) esetében a karantén lejárt, a diákok már nem online oktatás keretében tanulnak, hanem újra az iskolába járhatnak.   


II.

- Szerdán a Takarodó úton, pénteken Felsővárosban lesz több helyen áramszünet. Részletek a városi honlapon:
https://www.szekesfehervar.hu/aramszunet-lesz-a-takarodo-utcaban-es-felsovaros-tobb-utcajaban 

- Október 2-áig lehet jelentkezni a Virágos Székesfehérvár keretében meghirdetett közösségi akcióhoz, a Városgondnokság honlapján: https://viragosfehervar.varosgondnoksag.hu/ Szépítsük, zöldítsük jövő tavasszal is közösen környezetünket!

- Folyamatosan zajlik a Bartók Béla tér felújítása:
https://www.szekesfehervar.hu/megfelelo-utemben-folytatodhat-a-bartok-bela-ter-felujitasa 

- Nagyon örülök a 15 új autóbusznak, amelyeket hamarosan bemutatunk és forgalomba is állnak. Ez a járműpark korszerűsítésének első komoly lépése, amit szeretnénk, ha újabbak követnének majd. Az új buszok a közlekedők kényelmét és környezetvédelmi szempontokat is szolgálják. A csuklós buszokat ezekre a korszerű, vadonatúj, minden szigorú környezetvédelmi szabványnak is megfelelő autóbuszokra cseréljük. A flottán belül a jövőben növelni fogjuk a szólóbuszok arányát, amelyek terveink szerint elektromos és/vagy gázüzemű autóbuszok lesznek a jövőben. A mostani 15 autóbusz forgalomba helyezése éves szinten mintegy 88 millió forint többlettámogatást jelent az Önkormányzattól a Volánbusz részére. 

- Szeptember 22-e az Autómentes Nap, ezért is érdekes lehet a következő felhívás. Vállalkozó kedvű fehérváriak, fehérvári közösségek is indulhatnak a klímabarát közlekedés népszerűsítésére meghirdetett országos kreatív pályázaton: https://www.szekesfehervar.hu/orszagos-kreativ-palyazat-nepszerusiti-a-klimabarat-kozlekedest-oktober-20-ig-varjak-az-alkotasokat 


Tisztelt Fehérváriak!

Tudom, hogy ez ismét nem egy könnyű időszak, de higgyék el, hogy a napi kellemetlenségek, az életünk járványügyi rutinjai és a kimaradó programok nem hiábavaló áldozatok. Minél kitartóbban, minél fegyelmezettebben betartjuk az előírásokat, annál kevesebb áldozattal fog járni ez a járvány. Mert jobb, ha a maszkot viseljük, nem pedig a következményeket!


                              

                             
                                                         dr. Cser-Palkovics András
                                                                     polgármester"

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >