Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow November 2-ig lehet pályázni egyházi ingatlanok felújítására, bővítésére
November 2-ig lehet pályázni egyházi ingatlanok felújítására, bővítésére Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2020. október 01.
Megjelent az újabb pályázati kiírás a egyházi, hitéleti célú ingatlanok felújítására, bővítésére. November 2-ig lehet benyújtani a támogatási kérelmeket, az elnyerhető összeg felső határa 15 millió forint – jelentette be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Székesfehérváron tartott sajtótájékoztatóján. Az eseményen Spányi Antal megyés püspök többek között arról beszélt: a Székesfehérvári Egyházmegye az elmúlt öt évben 13 milliárd forint állami támogatásban részesült, a kormányzati finanszírozás mindannyiunk közös épülését szolgálja.

 

 

A Székesfehérvári Egyházmegyét érintő felújítások döntő többsége kormányzati támogatásból valósult meg az elmúlt években. Enélkül az egyháznak nem lett volna lehetősége a munkálatok megvalósítására. Fontos azonban, hogy a beruházások nem kizárólagosan az egyházat gazdagították, hanem kivétel nélkül gyarapították, felelősen ápolták és őrizték országunk kincseit, erősítették nemzetünk gazdagságát és a templomokhoz, egyházakhoz kötődő közösségeket – emelte ki a székesfehérvári sajtótájékoztatón Spányi Antal megyés püspök.

Elmondta, hogy a Székesfehérvári Egyházmegye 2015 és 2020 között 13 milliárd forint kormányzati támogatást kapott, melyekből 86 építési projekt valósult meg, köztük templomok, plébániaépületek, közösségi házak, oktatási intézmények felújítása, átalakítása, műemléki rekonstrukciója, illetve újak építése. Kiemelkedik a Szent István-székesegyház külső, majd jelenleg is zajló belső felújítása, a Szent Imre-templom, az Egyházmegyei Múzeum és a Püspöki Palota rekonstrukciója, a Szent Imre Általános Iskola bővítése, az alsószentiváni és a bodajki kegyhely megújítása. Ercsiben, Válon, Lovasberényben és Bicskén szintén zajlott, vagy éppen folyamatban van a templomfelújítás, míg Pátyon egy új katolikus templomot építettek. „Az állam és az egyház közös gondja, feladata, hogy ezeket a kincseket megőrizzük. A munkálatok az egyházmegye és az itt élő emberek örömére szolgálnak, és általuk mindannyian gazdagabbak lettünk!” – hangsúlyozta Spányi Antal, és köszönetét fejezte ki a kormánynak.

„Az elmúlt évek távlatában valóban hozzájárult az állam a nagyobb templomok, kegyhelyek, iskolák felújításához. Legalább ilyen fontosak azonban a kisebb falusi templomok is, amelyek Magyarország egész tájképét, kedvességét megmutatják.  Kárpát-medence-szerte bármely településén egy templom minimum van, de sokszor kettő vagy három is békességben megfér egymással. Ezeknek a felújítása hatalmas feladatot ró az egyházainkra, nekik azonban nincs meg az anyagi hátterük. Természetes tehát, hogy a magyar államnak van felelőssége és feladata ebben.”
 - fogalmazott Soltész Miklós államtitkár.

Bejelentette: a mai nappal megjelent pályázati kiírás célja, hogy támogassák a kistelepülések templomainak a rekonstrukcióját vagy a kisebb felújítást igénylő, egyházi beruházásokat. Az elbírálásnál előnyt élveznek a templomok külső felújítására és állagmegóvására vonatkozó igények, melyek a településkép változására is pozitív hatással vannak. Az elnyerhető támogatás összegének felső határa 15 millió forint, saját forrás biztosítása nem szükséges. A pályázatokat november 2-ig lehet benyújtani. Soltész Miklós kiemelte: a beruházásokkal nem csak a egyházakat támogatják, hanem javítják a települések képét, megjelenését, illetve rengeteg építőmunkásnak és családjaiknak biztosítanak megélhetést.

A pályázati kiírás az alábbi linken olvasható:
https://bgazrt.hu/2021-evi-egyhazi-tamogatasi-felhivasok/

Hozzátette: az egyházakba vetett bizalmat példázza az adó egy százalékos felajánlások számának emelkedése. 2009 és 2019 között több mint 441 ezerrel, csak 2018 és 2019 között több mint 130 ezerrel nőtt a felajánlások száma. Idén 1 millió 350 ezren támogatták adójuk egy százalékával valamelyik egyházat. Az államtitkár kiemelte: „Ez is mutatja, hogy az egyházak nem a múltból való, elmaradott, konzervatív intézmények, hanem ma is élő részei a társadalomnak. A számok bizonyítják, hogy amikor a magyar kormány az egyházakkal közösen elhatározza és elvégzi a felújításokat, akkor ezzel sokakat gazdagít, a hívőket és a nemhívőket is szolgálja.”

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >