Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Gregor Bernadett rendezi a Ceaușescu kivégzéséről szóló színdarabot
Gregor Bernadett rendezi a Ceaușescu kivégzéséről szóló színdarabot Nyomtatás E-mail
Írta: Koncsár Nándorné   
2020. október 12.
Fazekas István, a Széchenyi István Történelmi Vándorszínház igazgatója Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas színművésznőt bízta meg Fábián Tibor Ceaușescu utolsó napjai című drámájának színpadra állításával. Az ismert színésznő rendezésében ez év nyarán hatalmas sikerrel mutatták be a Se veled, se nélküled című vígjátékot.

 

 

 

Fábián Tibor történelmi drámája az 1989. decemberében hatalmától megfosztott Ceausescu-házaspár utolsó pillanatait tárja elénk, s alapvetően azt vizsgálja, hogy egy statáriális eljárás keretein belül egyáltalán képes lehet-e bűnvallomásra a zsarnok. A partiumi szerző egyfajta lelkiismereti kísérletbe vonja be ezáltal a nézőt, hiszen a történtek automatikusan generálják azt a morális kérdést is, hogy a történelem ködén át visszatekintve van-e jogunk szánakozni a huszadik század elvetemült diktátorpárosán? A szánakozás – a lelki túlérzékenységen kívül –nem jelent-e valamiféle cinkosságot a zsarnokkal? A kérdés három évtizeddel a véres decemberi rendszerváltás után is élesen megosztja a román társadalmat, melynek tekintélyes része ma már kritikátlan nosztalgiával gondol vissza a magyarellenes diktátor nevével fémjelzett korszakra.

Gregor Bernadett elmondta, hogy örömmel vállalta az erőteljes történelmi dráma megrendezését, már csak azért is, mert a történelmi események sodrásában a magánéleti szféra háttereit a Cherchez la femme!- jegyében is illik megvizsgálnunk. Majd hozzátette: „Rendezőként alapvetően az foglalkoztat, hogy a Ceaușescu-házaspár kapcsolatában volt-e egyáltalán szerelem, s ha volt, az a zsarnoki hatalom megszerzésekor miként is deformálódott az aljasságok politikai szövetségévé, a kivégzőosztag előtt pedig toprongyosan morbid Rómeó és Júliává?”

Fazekas István szerint Fábián Tibor drámája szembesíteni fogja a mai fiatalokat azzal, hogy ki is volt valójában az a román diktátor, aki az erdélyi magyar falvak jelentős részét el akarta pusztítani, ugyanakkor felveti majd azt a kérdést is, hogy valójában mi is húzódott meg a romániai események hátterében.   

Fábián Tibor drámája itt olvasható: http://www.naputonline.hu/2020/09/04/fabian-tibor-ceausescu-utolso-napjai/ A színdarabot román nyelvre is lefordították.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >