Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mit okoznak a mérgező anyagok a testünkben?
Mit okoznak a mérgező anyagok a testünkben? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. október 09.
Tudod, mi az a Minamata-kór? És, hogy az ólom okozta egészségkárosodásokra már Plinius és Hippokratész is felhívta a figyelmet? No, és arról hallottál már, hogy mivel jár a kadmium-mérgezés?

 

 

múltkor szó volt arról, hogy különböző mennyiségben találhatók toxikus anyagok a vérünkben, a vizeletünkben és az izzadságunkban. Az, hogy kiben milyen nehézfémek, toxinok halmozódnak fel, nagymértékben függ attól, hogy ki milyen környezeti terhelésnek, káros hatásnak van kitéve nap mint nap. Legjellemzőbb az ólom, a higany, az arzén és a kadmium túlterheltsége.

 

Az arzén

Az említett anyagok közül talán az arzén a legismertebb. Az arzén színtelen, szagtalan – ezért használták régen sokan „szándékos mérgezéshez”. (Sok történelmi- és kalandregény emlékezik meg a tényről.) Az arzén-mérgezés következménye lehet a tüdő-, bőr-, hólyag- és veserák. A mérgezett személy fáradékonyságot, gyengeséget tapasztalhat magán.

Amikor a szarurétegekben felhalmozódik ez az anyag, akkor a bőr kiszárad, elvékonyodik. A haj is hullani kezd, a körmökben pedig jellegzetes csíkok jelennek meg. Legyengül az immunrendszer, idegkárosodás és bénulás is beállhat. A szív rendetlenkedni kezd – és le is állhat.

Akut mérgezésnél a bevitt mennyiség 80 %-a felszívódik – és fél óra múlva már érezni lehet a szegycsont mögötti fájdalmat, a hányingert. Leesik a vérnyomás, vízszerű hasmenés és véres-nyákos hányás tapasztalható. Később görcs, ájulás és kóma is kialakulhat.

 

A higany

Ha azt a kifejezést halljuk, hogy „Minamata-kór”, akkor a higanymérgezés-okozta neurológiai szindrómára kell gondolnunk. Ennek tünete a látászavar, az izomgyengeség, mozgáskoordináció elvesztése, izomrángás, fejfájás, romló látás / hallás / beszédkészség, végtagzsibbadás, hajhullás, fémes szájíz, fogínysorvadás, bőrkiütések... Súlyos esetben a következmény: kóma, bénulás, halál. Ha a terhes nők higanymérgezést kapnak, akkor az gyermeküknél fejlődési rendellenességet és veleszületett Minamata-szindrómát okozhat.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattitnva:

https://fmc.hu/2020/09/29/mit-okoznak-a-mergezo-anyagok-a-testunkben/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >