Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Milyen fertőzéseket kaphatunk el a fürdőkben?
Milyen fertőzéseket kaphatunk el a fürdőkben? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. október 09.
Az ősz beköszöntével egyre többen keresik fel a termálvizes fürdőket, wellness központokat és uszodákat, hogy elidőzzenek egy kicsit a meleg vízben. Vajon milyen fertőzésektől kell tartanunk ezeken a közösségi helyszíneken?

 

 

Javában tapossuk az őszi faleveleket, s ábrándozva tekintünk vissza a nyárra, amikor még éjszaka is ki lehetett ülni egy lenge ruhában beszélgeti az erkélyre, vagy partit rendezni a barátoknak a családi ház udvarán.

 

 

Az őszi hónapokban a természetes vizeink, folyóink, tavaink vize túlságosan lehűl ahhoz, hogy strandolni lehessen bennük. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a testet-lelket megnyugtató és egyben felfrissítő fürdőzésről, amikor hűvösbe fordul az időjárás!

 

Itt vannak például az uszodák, a termálfürdők és a wellness központok, melyek népszerűsége pont ilyenkor nő meg. E közösségi vizek olyan pihenési helyszínek, ahol sok ember megfordul. Éppen ezért nagyon fontos bizonyos higiénés szabályok betartása, hogy az élményfürdő valóban élmény legyen, és ne egy betegség forrása.

 

 

Tudjuk, hogy az uszodák vizét klórozzák, és sokakban az a tévhit él, hogy így elpusztul minden kórokozó, s ebből adódóan egyáltalán nem kell tartani a fertőzésektől. Ez azonban korántsem igaz” – figyelmeztetett dr. Kovács László tüdőgyógyász. – „Szép számmal vannak olyan mikroorganizmusok, melyek ellenállnak a klórvegyületeknek. Sőt, ezek a vegyi anyagok a vízpárával belélegezve irritálhatják a légutakat!

 

Ezen kívül arról sem szabad elfeledkezni, hogy maga a klóros víz is veszélyforrás lehet: érzékeny bőrűeknek bőrbetegségeket okozhat!”
 

Az orvos szerint a fertőzések egyik forrása lehet, ha valaki nem egészségesen megy be a vízbe. Problémát okozhat például, ha a fürdőzőnek hasmenése, hüvelyfolyása, vagy valamilyen nyílt sebe van. Utóbbi esetben a seb által nemcsak maga az alany juttathat kórokozót a vízbe, hanem az ő sebe is elfertőződhet.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/10/06/milyen-fertozeseket-kaphatunk-el-a-furdokben/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >