Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Neked MUNKA, nekem ÁLOM Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2020. október 16.
A Neked MUNKA, nekem ÁLOM programot negyedik alkalommal rendezték meg hazánkban. A speciális nyílt nap lehetőséget nyújt a fogyatékkal élő emberek és a munkáltatók kötetlen találkozójára. A program Írországból indult a "Job Shadow Day" keretében, amely napon az érdeklődő fogyatékossággal élő emberek átélhetik és kipróbálhatják, milyen is lehet az "álommunkájukban" dolgozni. Erre Székesfehérváron hat helyszínen nyílt lehetőség.

 

 

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM program célja nem a munkaközvetítés, hanem a lehetőség megteremtése a személyes találkozásra, egymás megismerésére, a kölcsönös tapasztalatszerzésre. A tapasztalatok ugyanis azt támasztják alá, hogy a fogyatékossággal kapcsolatos félelmek, bizonytalanságok a legsikeresebben a személyes kapcsolódások által oldhatók, hangzott el a tegnapi eseményt indító sajtótájékoztatón a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Fejér megyében a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász munkáját támogató Alba Caritas Hungarica Alapítvány 2017 óta vesz részt a programban, mondta Spányi Antal.  A megyés püspök fontosnak nevezte, hogy az ember életében legyenek élmények, amelyek gazdagítják életünket, a hétköznapokat színesebbé teszik. „Ez a program erősíti az érzékenyítést, hiszen mind a munkahelyeken dolgozókat mind az álommunkát választókat a közös tapasztalatok közelebb hozzák egymáshoz. Meg kell tanulnunk kölcsönösen egymásra felnézni, hiszen a sajátos értékeket megismerve, elfogadva magunk is gazdagabbak, többek leszünk.” hangsúlyozta Spányi Antal.

A programra jelentkező fogyatékos emberek eltölthetnek egy napot egy számukra érdekes, általuk választott munkahelyen, munkakörben, egy napra kipróbálhatják álmaik munkáját. A bekapcsolódó munkáltatónál egy házigazda (mentor) fogadja a fogyatékos résztvevőt, az ő munkanapját követheti nyomon a jelentkező, mondta Turcsiné Molnár Mária. A munkaügyi tanácsadó hozzátette, várt és váratlan fordulatokban gazdag az idei évi nap szervezése. Leginkább az újratervezés szóval jellemezhető, fogalmazott, és köszönetet mondott mind a munkahelyeknek, mind a programra jelentkezőknek, hogy vállalták a részvételt.

A fogyatékkal élő fiatalok álommunkái széles spektrumon mozognak: irodai, adminisztrátori munkától elkezdve, autószerelésen, állatgondozáson át egészen a kertészkedésig, a könyvtári munkáig. Az idei évben a program keretén belül 19 bevont fogyatékkal élő személyből 10 fő hat munkahelyen dolgozhatott. „Fontos a társadalom szerepvállalása, de a mi fiataljainknak ugyanúgy lépéseket kell tenniük: kell a bátorság, hogy ki merjenek állni, az ő részükről is kell a nyitottság.”, emelte ki a Szent Kristóf Ház vezetője, Magyar László. Mint mondta, az intézményen belül is próbálkoznak foglalkoztatással. A fejlesztőfoglalkozásban 15 fiatal vesz részt, jó tapasztalatokat szerezve a munka területén. Ügyesednek, önállósodnak, növekszik az önértékelésük, önbizalmuk. A Neked MUNKA, nekem ÁLOM kezdeményezés újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékossággal élő emberek támogatásában, megismerésében, elfogadásában és elősegítheti, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerő-piacon elhelyezkedni.

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. támogatja és a Salva Vita Alapítvány koordinálásában valósult meg.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >