Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Átadták a megújult szülészetet a Szent György Kórházban
Átadták a megújult szülészetet a Szent György Kórházban Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2020. október 19.
Átadták a megújult szülészetet és a gyermekágyas részleget a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban. Az intézmény több mint 200 millió forint kormányzati támogatást nyert a fejlesztésre, melynek célja, hogy még inkább családbaráttá, családközpontúvá tegyék az ellátást, és támogassák a pozitív szülésélmény kialakulását. Átalakították a szülőszobai részleget és a rooming-in rendszerű gyermekágyas osztályt, ahol megújult berendezések, eszközök, bútorzatok várják a kismamákat, a családokat. Az új szülészeti részleg várhatóan hétfőn kezdi meg a működését.

 

 

Magyarország kormánya az elmúlt két évben mintegy 10 milliárd forintot fordított a családbarát, családközpontú kórházi részlegek kialakítására. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház egy 2018 októberében benyújtott pályázattal több mint 200 millió forintot nyert a fejlesztésre.

A szülészeti és a gyermekágyas részleg átépítése tavaly novemberben kezdődött és nemrég fejeződött be, a megújulásnak köszönhetően minden a pozitív szülésélményt, a gyengéd, családközpontú szülést – születést segíti otthonos körülmények között. A fehérvári kórházban eddig négy darab egyágyas szülőszoba volt, melyek mindegyike önálló vizesblokkot kapott. A szobák egy-egy falát üvegfalra cserélték, hogy minél több természetes fény jöjjön be, kicserélték a berendezéseket, a szülőágyakat, illetve minden szobában használhatnak a kismamák szülőszéket is. Kialakítottak egy új, ötödik szülőszobát, ahol lehetőség van a vízben vajúdásra és a vízben szülésre.  A gyengéd szülést igény szerint aromaterápiás levegő és relaxáló zene segíti. A vajúdónak használt helyiséget és az apák, a hozzátartozók által használt szobát szintén felújították, ezek is új, önálló vizesblokkot kaptak. Ugyancsak felújították a szülőszoba előterében lévő várót.

A gyermekágyas osztályon, az úgynevezett rooming in-ben – ahol a baba és az anyukája folyamatosan együtt lehet – a korábbi három-négyágyas szobákat egy-, illetve kétágyas szobákká alakították át, itt megújultak a vizesblokkok és új, otthonos bútorzattal gazdagodtak a helyiségek. Az újszülött részleget mintegy 56 millió forint értékben szintén új eszközökkel és orvosi műszerekkel szerelték fel. A fejlesztések összértéke 200 millió 73 ezer forint.

A részleg ünnepélyes átadása országgyűlési képviselők, megyei, városi és egyházi vezetők, a kórház menedzsmentjének és dolgozóinak részvételével zajlott péntek délután.

Az eseményen Dr. Bucsi László, a kórház főigazgatója arról beszélt, hogy a projekt lezárása örömünnep számukra. Hangsúlyozta, hogy a 2018-ban benyújtott pályázatot a kórház előző menedzsmentje indította el, és köszönetét fejezte ki mindenkinek, akinek része volt a nagyléptékű fejlesztésben. Hangsúlyozta, hogy a projekt megvalósulása nem késett, ami figyelemre méltó a mai körülmények között. A belsőépítészeti harmóniának, az összhangnak köszönhetően a fehérvári szülészeti centrum hazai és nemzetközi szinten, az állami és a privát szférát tekintve is megállja a helyét.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az elmúlt években több alkalommal is tanúi lehettünk hasonló léptékű fejlesztéseknek a fehérvári kórházban. Remélhetőleg folytatódik az a jó gyakorlat, hogy a kormányzaton kívül Székesfehérvár városa is hozzájárul a mindenkori fejlesztésekhez. Hozzátette, meg kell erősíteni azt a szülészeti gyakorlatot, hogy a kismamák kórházban, ám otthonos, barátságos körülmények között szülhessenek, így ha bármi is történik, a segítő kórházi személyzet ott van mögöttük.

A fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ Közép-dunántúli Térségi Igazgatósága nevében Lőrincz Krisztina térségi igazgató szólalt fel az átadáson, és felelevenítette a 2018-ban kezdődött felújítási folyamat fontos állomásait, fázisait. Mint mondta, a projekt által az ország egyik legszínvonalasabban megtervezett, kialakított és felszerelt szülészeti egységnek örülhetünk, amely túllép a kor általános igényein, és a jövő elvárásai felé mutat.

A felújításról Dr. Hagymásy László osztályvezető főorvos tartott részletes prezentációt, megköszönve minden közreműködő támogatását a szülő nők, a babák, a családok és a kórházi dolgozók nevében. Többek között elmondta: a pozitív szülésélmény biztosításával hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a családok bátrabban vállalják a következő gyermekeket, ezáltal a születésszám, demográfiai helyzet javulhat. A családok, mint legfontosabb mikroközösségek stabilizálódhatnak. A szülészeti részlegen 130 dolgozó, köztük 35 orvos végzi a mindennapi munkát. Intézményük, amely 2015-ben elnyerte a Bababarát Kórház, 2018-ban pedig az Év Szülészete díjat, most újabb fontos előrelépést tett a egészséges babákért, a boldog családokért.

Az átadás kapcsán dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki a kormány családbarát pályázatáért és azért, hogy biztosították a fejlesztés megvalósításához szükséges forrást. Ugyancsak megköszönte a kivitelezők, a tervezők munkáját. Köszönő szavakkal illette Dr. Hagymásy László osztályvezető főorvos több évtizedes fehérvári tevékenységét és a nagyszabású fejlesztés szakmai irányítását is, valamint Dr. Csernavölgyi István korábbi és Dr. Bucsi László jelenlegi főigazgatót, hogy kórházvezetőként segítették a projekt megvalósítását.

A fehérvári kórházban tavaly 2614 szülés során 2656 kisbaba jött világra, a szülések 38,5 százaléka volt császármetszés, ami jobb az országos átlagnál. Az átadás zárásaként Spányi Antal megyés püspök áldotta meg az új részleget, kérve a Mindenható áldását az édesanyákra, a gyermekeikre, a családokra és a kórházi dolgozókra. Az új részlegen várhatóan hétfőtől fogadják a kismamákat.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >