Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Életet ment a használt étolaj összegyűjtése! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. október 19.
Egyetlen liter használt étolaj akár százezer liter élővizet is képes beszennyezni – felborítva a vizek természetes egyensúlyát. Ezért is fontos, hogy ne kerüljön a lefolyóba/csatornákba, s ne dobjuk ki a kukába se, hanem adjuk le az erre kijelölt gyűjtőpontokon! Csókakőn két hónap alatt közel 400 kg használt étolajat gyűjtöttek össze – óvva így a természetet.

 

 

Két hónap alatt közel 400 kg használt sütőolajat gyűjtöttek össze Csókakőn egy lokálpatriótának, Fináncz Imrének köszönhetően, aki segített felkutatni egy újrahasznosító céget, mely vállalta az étolaj elszállítását. Az említett vállalkozás az összegyűjtött étolajat belföldön és külföldön biodízel előállítási célra értékesíti.

A használt sütőolaj esetében kiemelten fontos a szelektív gyűjtés, mivel egyetlen liter használt étolaj, melyet a csatornába öntenek, akár százezer liter élővizet is képes elszennyezni! Az olaj nem keveredik a vízzel, és drasztikusan csökkenti az oxigénszintet, felborítva ezzel a vizek természetes egyensúlyát. Mivel a víz felszínén úszik, így meggátolja, hogy az oxigén bejusson az élővízbe. Így csökken a vizek oxigén-tartalma, és pusztulást okoz a vízi élővilágban” – nyilatkozta a fiatalember az fmc.hu-nak.  – „Ezért nagyon fontos, hogy ne folyassuk a szennyvízelvezető csatornába, a vizekbe, a talajba vagy akár a kommunális lerakóba. A talajba kerülése azért veszélyes, mert gátolja a talaj légáteresztő-képességét, és megakadályozza, hogy a víz feljebb jusson, mert záróréteget képez. Így károsodik a talajflóra is. Emellett gondolni kell arra is, hogy a használt sütőolaj kiváló biodízel alapanyag! Ezért éreztem fontosnak, hogy támogassam ezt az ügyet, és ily’ módon hozzájáruljak a környezetvédelemhez!”

 

 

Imre elmondta, hogy két hónappal ezelőtt 4 gyűjtőpontot jelöltek ki Csókakőn, a környező településeken pedig jelenleg 16 áll a lakosság rendelkezésére. A gyűjtőhelyeken jellegzetes sárga színű, 240 literes kukákba lehet elhelyezni a használt étolajat jól lezárt üvegben, befőttesüvegben, eldobható ballonban vagy akár az étolaj korábbi saját műanyag üvegében, ballonjában.

Amikor megtelnek a gyűjtőpontok, a csókakői önkormányzat felhív engem, és értesítem a céget, mely keddenként elszállítja. A közeli településeken pedig én magam ellenőrzöm a gyűjtőpontokat” – árulta el a csókakői aktivista.

 

 

Elmondta azt is, hogy először Csókakőn kezdték el a használt étolaj gyűjtését, de rövid időn belül csatlakoztak hozzájuk a környékbeli falvak is. Először úgy gondolta, hogy meglátogatja a környékbeli települések polgármestereit együttműködést remélve, ám a hír sokakhoz hamarabb eljutott, mint ő, és többen is felkeresték anélkül, hogy korábban üzent volna nekik.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/10/17/eletet-ment-a-hasznalt-etolaj-osszegyujtese/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >