Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ónody Éva lesz az Öreghegyi Disputa vendége
Ónody Éva lesz az Öreghegyi Disputa vendége Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2020. október 20.
Ónody Éva lesz a soron következő Öreghegyi Disputa vendége. Október 20-án, kedden 18 órától Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke beszélget majd a szerzővel munkásságáról és Ők, mind a tizenketten című könyvéről.

 

 

Ónody Éva újságíró, aki korábban az MTI, a Pest megyei Hírlap, majd az Új Tükör munkatársa volt, az 1956-57-es tanévben érettségizett Battonyán, a Mikes Kelemen Állami Általános Gimnáziumban. A forradalom napjaiban szülőfaluja közösségének elszavalta Ilyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című versét. Ez a cselekedete sok szempontból pecsételte meg a sorsát: nem vették fel az egyetemre, a tanácselnök ellehetetlenítette munkavállalását. Ezután került Budapestre, és fordult a tanítás mellett az írás felé.

A szerző az Ők, mind a tizenketten című kötetében, az 1956-os emlékévben gyűjtötte össze azokat az írásait, amelyek 12 forradalmár történetét mesélik el.  Hőseit 1987 és 1990 között ismerte meg, közülük Pongrátz Gergelyhez közeli barátság is fűzte. Könyve előszavában így fogalmaz: „Szeretném eljuttatni azokhoz a generációkhoz is, akiket személyesen nem érinthetett meg 1956 szellemisége, ez a történelmi remény”. Az Öreghegyi Disputa következő találkozója alkalmával többek között erről a könyvéről és pályafutásáról is szó lesz. Ónody Évával Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke beszélget majd október 22-én, kedden 18 órától az Öreghegyi Közösségi Házban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >