Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Zöld Béka Nádasdladányban
Zöld Béka Nádasdladányban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. március 24.

ImageA Nádasdladányi Önkormányzat is támogatja azt a programot, amely fogyatékos emberek bevonásával kívánja megvalósítani a Matolcsy Miklósné Alapítvány Társadalmi integráció és esélyegyenlőség feladatkörén belül létrehozott „Zöld béka” elnevezésű környezetvédelmi projektet. A program hivatalos elindításaként március 28-án 26 db fát ültetnek majd el Nádasdladányban fogyatékos emberek közreműködésével. A növényeket egy székesfehérvári kertészet ajánlotta fel.

Németh Gabriella kuratóriumi titkár elmondta honlapunknak, hogy alapítványuk kuratóriuma úgy gondolja, hogy a környezeti problémák megoldásának leghatékonyabb módja a belső motiváltságon alapuló tevékenység, mert a fogyatékos ember (is) pozitív motiváltság esetén mindig környezetkímélőn fog cselekedni.

A motiváció kialakításának alapjául a környezettel, mint társadalmi rendszerrel kapcsolatos értékek, normák és attitűdök megfelelő kialakítása szükséges. Ezek a cselekedetek a legelőnyösebbek a környezetvédelmi célú tevékenységek körében, amit alapítványunk fel kíván használni.

A „Zöld Béka” program célja a látásfogyatékos társadalom környezettel kapcsolatos ismereteinek bővítése, értékrendjének formálása, ezáltal az életminőség javítása, társadalmi integrációjuk elmozdítása aktív részvétellel. A szervezők úgy tapasztalják, hogy a környezeti értékek és érdekek hátrasorolódnak a látássérültek egyéni értékrendjében, ugyanakkor első helyen szerepel az egészség.

A „Zöld béka” program keretében - mint a program részünkről hivatalos elindításaként - 2009. március 28-án, szombaton 10 órai kezdettel 26 db., egy székesfehérvári kertészet által felajánlott fát (gyümölcsfák, cédrus, örökzöldek stb.) fognak elültetni fogyatékos emberek közreműködésével Nádasdladányban. A helyszíneket az önkormányzat ajánlotta föl.

Programtervezet:

9.30-10.00: Gyülekezés a nádasdladányi református templom előtt (Kossuth u. 23.), ahol a kuratóriumi elnök ismerteti az alapítvány alaptevékenységén túl a „Zöld béka” programot is, majd a kuratóriumi titkár a faültetés részleteit tárja fel. A négy helyszín közül az elsőre közösen vonulnak el (300 m), ahol részt vesznek a község által rendezett folyóparti „Vízimalom” sétány kialakításában úgy, hogy néhány fát már el is ültetnek. Itt hallgatják meg a polgármester asszony köszöntését is. Majd csoportokban elindulnak a többi helyszínre (temető, Valentíny park,iskola, stb).

Az Alapítvány szeretné, ha ebben a programban minél több fogyatékos ember részt venne bármilyen segítséggel (ásás, ültetés, öntözés vagy csak csendes megfigyelő). A fogyatékosok segítéséről a Vakmisszió Támogató Szolgálat gondoskodik. A szervezők autóikkal örömmel segítenek a szükségben lévők helyszínre történő szállításában és kísérésben.

A faültetést követően közös ebédre várja az ültetésben segédkezőket a Nádasdladányi Református Egyház.

A program folytatása A „Zöld béka” programot tovább folytatják ősszel - várhatóan szelektív hulladékgyűjtéssel. E program részletei még kialakulóban vannak.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >