Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow 5. Európai Art Mozi Nap a Barátságban
5. Európai Art Mozi Nap a Barátságban Nyomtatás E-mail
Írta: Krainhoffer Andrea   
2020. október 29.
Európai és magyar filmek jóval a hazai premier előtt: november 8-án, vasárnap Európa ismét mozizni megy! Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas által már ötödször megszervezett eseményen idén is remek filmekkel és elgondolkodtató történetekkel várják a rajongókat a kontinens több száz művészmozijában, köztük a fehérvári Barátság moziban. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az európai filmművészet sokszínűségére és a művészmozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára.

 

 

Több mint 4000 art moziterem működik a világban – mintegy 100 millió látogatónak ezek a mozik játszanak fontos szerepet a kulturális sokszínűség terjesztésében. A művészmozik lehetőséget teremtenek arra is, hogy felfedezzék és támogassák a fiatal tehetségeket Európában és azon túl. A nemzeti artmozi-csoportosulások hálózatából alakult CICAE, az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége 1955-ös alapítása óta jár közben a mozik és fesztiválok kulturális sokszínűsége és a különböző országokból származó fontos filmek forgalmazásának előmozdítása ügyében.

A CICAE és az Europa Cinemas által szervezett nemzetközi eseményhez idén Európa-szerte több száz mozi csatlakozott, köztük az Art-Mozi Egyesület szinte teljes tagsága, 26 magyarországi művészmozi is. Ezen a napon a programban részt vevő filmszínházak változatos programokkal, fesztiváldíjas filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget – természetesen a jelenlegi helyzethez igazodva, fokozott odafigyeléssel az egészségvédelemre. A hazai programsorozat az Art-Mozi Egyesület szervezésében valósul meg, az NKA és az MMA támogatásával. 

 A Barátság mozi úgy választott ki négy filmet a kínálatból, hogy aki mindegyiket meg szeretné nézni, változatos élményben részesüljön. A nap programja tíz órakor a Napsugár című, komoly témát körbejáró olasz-lengyel filmdrámával indul, ezt délben az Előzmények törlése című francia-belga vígjáték követi. A délutáni programban két magyar film látható, a Spirál című magyar-román dráma, amelyben két fehérvári színművész, Kiss Diána Magdolna és Krisztik Csaba is szerepet kapott, és a Becsúszó szerelem című ígéretes magyar romantikus vígjáték, amelynek egyik főszereplője, Gombó Viola Lotti fehérvári származású.

A filmekről bővebben a www.baratsagmozi.hu honlapon lehet olvasni, jegyek a jegypénztárban és a mozi honlapján már válthatók. A MeKi Filmklub tagsági kártyájával rendelkezők minden előadásra érvényesíthetik kedvezményüket, ahogy a szépkorúak kedvezménykártyájának birtokosai is.

Töltsék ezt a vasárnapot a Barátság mozival!

 

5. Európai Art Mozi Nap



2020. november 8., vasárnap, Barátság mozi


10.00 Napsugár • feliratos olasz-lengyel filmdráma, 100 perc, 2019 (16)
Rendező: Carlo Sironi
Szereplők: Sandra Drzymalska, Claudio Segaluscio, Barbara Ronchi
Díj: Lanterna Magica-díj (76. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál)
Magyarországi bemutató: 2020. november 19. (Pannonia Entertainment)

 

12.15 Előzmények törlése • feliratos francia-belga vígjáték, 110 perc, 2020 (16)
Rendező:  Benoît Delépine, Gustave Kervern
Szereplők: Blanche Gardin, Denis Podalydès, Corinne Masiero 
Díj: Ezüst Medve-díj (70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, 2020)
Magyarországi bemutató: 2020. december 24. (Cirko Film)


14.30 Spirál
• magyar-román dráma, 100 perc, 2020 (16)
Rendező: Felméri Cecília
Szereplők: Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache, Kiss Diána Magdolna
Magyarországi bemutató: 2020. november 19. (Vertigo Média)


16.15 Becsúszó szerelem
• magyar romantikus vígjáték, 92 perc, 2020 (12)
Rendező: Nagy Viktor Oszkár
Szereplők: Ötvös András, Gombó Viola Lotti, Thuróczy Szabolcs, Stefanovics Angéla
Magyarországi bemutató: november 12. (Vertigo Média)

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >