Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megyénk körül megyünk körül
Megyénk körül megyünk körül Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2020. október 29.
Immár a negyedik epizódnál jár sorozatunk, melyben azokat a Fejér megyei, illetve környékbeli kirándulóhelyeket helyeztük fókuszba, amelyek népszerűek, avagy azzá válhatnak a turisták, a kiránduló családok körében. Eddig a Bakony lábától a Vértesen keresztül eljutottunk a Velencei-tóig. Legutóbb a Váli-völgy felé vettük az irányt, most pedig a Duna megyei szakasza és a folyó menti települések állnak fókuszunkban.

 

 

A Váli-völgytől alig 20 km-t kell megtennünk, hogy eljussunk Fejér megye egyik legjelentősebb Duna-menti településére, Ercsibe. A nagyszülői birtokon, itt töltötte gyermek és ifjúkorának jelentős részét hazánk első kultuszminisztere, Eötvös József. Végakaratának megfelelően itt temették el a családi sírboltban. Az Eötvös Múzeumot is Ercsiben, a családi kastélyhoz tartozó vendégházban rendezték be. Itt nyomon követhetjük a fiatal Eötvös életútját, irodalmi munkásságát. Ugyancsak a településen található az Eötvös kúria, amelyben Eötvös Loránd édesapja gyermekéveit töltötte. A múlt századi épület egyik szobájában az Eötvös család hagyatékából összeállított kiállítás emlékeztet e tényre.

Rendkívül érdekes az önkormányzat által 1994-ben létrehozott Helytörténeti Gyűjtemény, amely elsősorban Ercsi város és szűkebb környékének történeti és néprajzi emlékeit, dokumentumait gyűjti és dolgozza fel. Az Ercsi története - Régi mesterségek Ercsiben című állandó kiállítást évente több mint kétezren keresik fel. A gyűjtemény másik állandó kiállítása, „Az ercsi helyőrség története” a közelmúltban megszüntetett nagy múltú ercsi laktanyának állít emléket. A kisvárosba látogatva érdemes még megtekinteni a tűzoltótornyot, amely a századforduló első éveiben, 1903-ban épült a község akkor még többnyire nádtetős házainak védelmére. A torony a város közepén, szép és jellegzetes, a múltat idéző építmény maradt.

Kicsit odébb haladva Dunaújváros irányában Adonyig jutunk, ahol remek horgászélményt nyújt a méltósággal hömpölygő nagy folyó, és a látványnak sem utolsó Holt-Duna-ág. A környék egyetlen révátkelője, a Lórévi komp is itt üzemel. Egész évben át lehet itt kelni a folyón, mindaddig, amíg be nem fagy.

Rácalmásnál található a Duna honi szakaszának talán legvadregényesebb, legszebb része. A védetté nyilvánított Nagy-szigeten két kiépített hosszabb és rövidebb túraútvonalon kialakított tanösvény várja az érdeklődőket. A nyugalmat árasztó erdei sétautakon 17 színes, nagyméretű információs táblával ellátott állomás ad részletes útmutatást a szigetről, a Dunáról, az élővilágról, az ember tudatos jelenlétéről, Rácalmás történetéről. Bizonyos megállóknál kulturált, a természetbe illeszkedő esőházakban és madárvártákban végezhetnek megfigyeléseket vagy pihenhetnek meg kedves vendégeink. A mélyebben fekvő ártereken és mocsaras területeken pallós cölöphidak vezetnek át. Így a sziget élővilágának szinte minden területét száraz lábbal kényelmesen járhatják be a látogatók.

A festői szépségű parkkal övezett barokk építészeti műemlék, a Jankovich-kúria a régió legszebb épület-együttese, amelyben ökoturisztikai- és rendezvényközpontot alakított ki a rácalmási önkormányzat. A XVIII. században épült kúria parkja a nap minden szakában nyitott. A település központi részén található a volt Teleszky kastély, melyet a Márkus család emeltetett 1870 után. A XX. század első felében a Teleszky család tulajdona volt, ma is csodás környezetben ad otthont a Művelődési Háznak és sok színes programnak. A szomszédos Kulcson 2001 tavaszán épült fel Magyarország első áramszolgáltatói hálózatba integrált szélerőműve. Lenyűgöző látványt nyújt a hatalmas építmény.

Mai Dunai kiruccanásunk végállomásához, Dunaújvárosba érkeztünk, ahol az átkos kommunista évtizedek nyoma ma is mélyen érzékelhető sok tekintetben, mindazonáltal akadnak más emlékek, igazi értékek is. Például a Római kori fürdő romjai, valamint ókori római katonai tábor, Intercisa Castellumának központja, annak maradványai is itt láthatók. Feltárásakor légfűtéses ikerházat rekonstruáltak, de itt került elő a kivételes szépségű Mithrasz-tábla is. A városban magánkézben lévő kovácsmúzeum működik. Itt megtekinthetünk 200 évnél öregebb eszközöket: üllőszerszámokat, sínhúzó kemencét, udvari fúrógépet és egyéb relikviákat. Ugyanakkor némi ízelítőt is kaphatunk a kovácsmesterségből: a múzeumtulajdonos – aki volt kovács tanítványa - ugyanis vállalta, hogy bemutatót tart a látogatóknak. Ma eddig jutottunk, hamarosan újabb remek kirándulócélpontokat teszünk nagyító alá.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >