Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ártatlanok voltak
Ártatlanok voltak Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. március 24.

ImageFelavatták a székesfehérvári Rácz utcában azt az emlékművet, amelyet a II. Világháború végén, 1945. III. 22-én ártatlanul kivégzett polgárok emlékére állítottak fel: 64 évvel ezelőtt a szovjet ukrán front csapatainak előörse elérte a Rácz utca térségét. Három szovjet katona ellenség – és ital után – kutatott, s az egyik házban két fiatal nőre találtak, akikre erőszakosan rárontottak. A család férfi tagjai meg akarták védeni a nőket, s a dulakodás közben két katona meghalt.

A harmadik katona elmenekült, feljelentést tett, s még aznap este visszatért társaival. A pincében meghúzódó polgárokat az utcára hajtották, s a 35-ös ház falánál, valamint a tűzcsapnál géppisztoly-sorozattal agyonlőtték őket.

 Az emlékmű-avatást megelőző sajtótájékoztatón Radics József, Vargha Tamás és Kocsis Balázs:

Image
.

13 férfit „állítottak elő”: Németh Ferencet, Bakos Istvánt, Baranyai Józsefet, Berta Józsefet, Felső Istvánt, Fésű Györgyöt, Gergely Ferencet, Héger Ferencet, Kéri Istvánt, Máté Jánost, Szőke Józsefet, Tóth Istvánt és egy 17 éves fiút, ifjabb Héger Istvánt, akit hátulról nyakon ért a lövés, de csodával határos módon nem halt meg.

A hozzátartozók a kivégzés után ideiglenesen eltemették a halottakat, majd a háború után végső nyughelyükre helyezték őket.

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

Radics József a Rácz utcába nősült, felesége nagyapja (Bakos István) is a kivégzettek között volt, így különösképpen fontosnak érezte, hogy szorgalmazza egy emlékmű felállítását. E javaslatot a Közgyűlés 2009 februárjában támogatta is.

Az emlékművet Spányi Antal megyéspüspök és Dalibor Milenkovity lelkész áldotta meg a felavató ceremónián.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >