Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ítélet és kegyelem
Ítélet és kegyelem Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2020. november 19.
A történelmi események helyszínén, Csákberényben forgatják azt a filmet, amelynek forgatókönyve Sobor Antal Perelj, Uram! című regényéből, és az ugyanezzel címmel, a Vörösmarty Színházban tavaly bemutatott színdarabból készült. Az Ítélet és kegyelem tévéjáték a ’48-as szabadságharc leverésének időszakából elevenít fel egy megtörtént epizódot.

 

 

„Csendet kérünk! Forgatás van!” hallatszik egy csákberényi kert végéből, ahol – visszarepülve az időben – egy kőfal előtt állva várja az ítélethirdetést a település református lelkésze és katolikus plébánosa, 1849 júliusában járunk. Tévéjáték készül Sobor Antal: Perelj, Uram! című regényéből Ítélet és kegyelem címmel dr. Szikora János rendezésében. A 15 napos forgatás alatt a jeleneteket Csákberényben veszik fel több helyszínen.

Mint azt dr. Nagy Endre producertől megtudtuk, a koronavírus-járvány tavaszi időszakában a Nemzeti Filmintézet gyártási támogatásra szóló pályázatot írt ki streaming-szolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkciók készítésére, annak érdekében, hogy a filmes és színházi terület alkotóinak és szakembereinek munkalehetőséget biztosítson, élénkítve ezzel a kulturális szektort. A sikeres pályázatot követően kezdődhetett meg a közös munka a Vörösmarty Színházzal.

A történet az 1848-49-es magyar szabadságharc leverésének utolsó időszakából elevenít fel egy megtörtént, de kevesek által ismert epizódot, amikor a Fejér megyei Csákberény maroknyi népét elsőként éri a császári csapatok élén bevonuló Haynau lelki terrorja. Az emberek megfélemlítésének jegyében, a falu református lelkészét és katolikus plébánosát egy ”ős-koncepciós” perben elítélik, és nyilvános kivégzésen agyonlövik.

A forgatási helyszín Csákberény, ahol a színház művészei mellett a Szabad Színház, valamint a Fehérvári Huszárok Egyesületének tagjait és a falu lakosságát megszemélyesítő csákberényi statiszták játékát Szikora János rendezi. Az operatőr Jancsó Nyika.

A zárójelenet forgatási napján készült interjúkból az ÖKK Fehérvár Podcast összeállításában hamarosan az is kiderül, az eredeti helyszíneken milyen érzésekkel lép kamera elé a református lelkészt játszó Gáspár Sándor, milyen volt a település élete a forgatás alatt, valamint, hogy hogyan dolgozhat egy rendező a járványidőszakban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >