Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ima és adomány a szentföldi keresztényekért Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. március 29.

ImageA Katolikus Egyház a XVII. század eleje óta szervez nagyböjt idején templomi gyűjtést a Szentföldön élő keresztények megsegítésére, a világ számos pontján. Hazánkban idén március 29-én adakozhatnak a hívek e célra. Szentföld a kereszténység bölcsője, ezért a keresztény világ mindig nagy figyelmet fordított arra, hogy támogassa az ott élőket. Az utóbbi években a szentföldi keresztények száma rohamosan csökkent.

 

1922-ben Jeruzsálem lakosságának 51 %-át, Izrael lakosságának pedig 10 %-át tették ki. 1966-ban már csak 13%-ban voltak jelen Jeruzsálemben, Ciszjordániában és Gázában, 1993-ban pedig 2,1 %-ra, majd 1,6%-ra módosult ez az arány. A SIR olasz katolikus hírügynökség tájékoztatása szerint a szentföldi keresztények jelenleg a térség lakosságának 2 %-át teszik ki.

Alacsony létszámuk abban keresendő, hogy egyre többen érzik magukat kirekesztve: keresztény mivoltuk miatt nem fogadják el őket a muzulmánok, az izraeliek pedig „arabságukat” nem tudják tolerálni. A keresztények fő jövedelem-forrása a zarándokutakból származik.

A háborús cselekmények miatt viszont egyre kevesebben utaznak a Szentföldre. A fiatalok nem találnak munkát, így sokan kénytelenek elhagyni hazájukat. A kitelepülések miatt 2002-ben a palesztin szociológusok azt jósolták, hogy 20 éven belül eltűnnek a keresztény palesztinok a Szentföldről.

Az 1973-ban létrehozott Betlehemi Egyetem hallgatóinak is már csak közel 1/3-át teszik ki a keresztények, a többiek muzulmánok. Két évvel ezelőtt Izarelben 180.000 keresztény élt, közülük pedig csak 74.000 volt katolikus. A szentföldi keresztények számára 2004-ben Magyarországon a katolikus hívek 29 millió forintot gyűjtöttek össze. 2005-ben 36 millió forintot, 2006-ban pedig 43.000 forintot.

Az adomány persze önmagában nem elég. Buzgón imádkozni is kell azért, hogy végre béke szálljon a Szentföldre, mert a jeruzsálemi „anyaegyházat” a megsemmisülés fenyegeti.

 
< Előző   Következő >