Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A változás úton van Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. március 30.

ImageAz 1989. február 26-án megalakult Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ünnepi rendezvényének - huszadik, jubileumi közgyűlésének - résztvevőit köszöntve Orbán Viktor a legutóbbi magyarországi fejleményekre utalva kijelentette: "A változás úton van, és hamarost meg is fog érkezni". A Fidesz elnöke - emlékeztetve a 2004. december 5-i, kettős állampolgárságról szóló népszavazásra - kifejtette: akkor mégiscsak az igenek voltak többségben, és ha van egy rendes, becsületes népképviselete a magyarországi magyaroknak.

Akkor egy ilyen népszavazás eredményét - függetlenül attól, hogy az nem kényszerítő erejű - a demokrácia szokásaihoz híven irányadó politikai tényként veszi figyelembe.  

Mivel itt erkölcsi tényről van szó, amely - mint fogalmazott - súlyosabb, mint a politikai tény, "ezért most már csak egy olyan parlamentre van szükség, amely ezt tudomásul veszi, és a szükséges törvényt megalkotja, mint ahogy mi készen is állunk arra, hogy ezt a törvényt megalkossuk". A magyar nemzet újraegyesítése ugyanis egyik alappillére a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség programjának - hangsúlyozta a magyar politikus.

Orbán ígéretet tett arra, hogy amint a Fidesz megkapja a lehetőséget az anyaországi magyarok és a kárpátaljai magyarok közötti kapcsolatok újraépítésére, akkor - mint hangsúlyozta - ezt a munkát a nemzeti elkötelezettségű magyarok, vagyis a KMKSZ segítségével végzi majd el.

A KMKSZ és a Fidesz megalakulását felelevenítve Orbán kifejtette: sokan úgy érzik, hogy ismét ott tartunk, ahol húsz éve, mert Magyarországon "ma ismét azok vannak hatalmon, akik két évtizeddel ezelőtt is tönkretették, a csőd szélére vitték a hazánkat". És akárcsak akkor - folytatta -, "most is, miközben próbálnak kihátrálni a számonkérés elől, és próbálják szétteríteni a felelősséget, megosztani az embereket, igyekeznek elkerülni a demokratikus választásokat".

A kárpátaljai magyarok nehéz helyzetét elemezve a Fidesz elnöke hangsúlyozta, hogy a nemzetrész nem kap segítséget az anyaországtól, erre nincs meg sem a politikai szándék, sem pedig az anyaország nemzetközi súlya, tekintélye. Hozzátette: Magyarország gyenge ország lett, a kormány immár nem csupán a határon túliakat, de saját polgárait is cserbenhagyta.

Köszöntőbeszéde végén Orbán hangsúlyozta: az anyaország nagy bajban van ugyan, de a Fidesz rendelkezik olyan szellemi erőkkel is, amelyekkel képes kivezetni az országot és a Kárpát-medencei magyarságot a jelenlegi súlyos helyzetből, és képes új perspektívát adni nemcsak az anyaországiaknak, hanem az egész magyar nemzetnek.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >