Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Milyen problémákra jó a kakaó?
Milyen problémákra jó a kakaó? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. december 30.
Asztma, rák, elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség - néhány válasz a címben feltett kérdésre. Milyen egészségügyi problémák megelőzéséhez nyújthat segítséget a nyers kakaóbab?

 

 

Nemrég már tisztáztuk, hogy a nyers kakaóbab szuperélelmiszernek számít. Azt is megtudhatta az olvasó, hogy miért fontos az, hogy mindig magas kakaó tartalmú, lehetőség szerint nyers és feldolgozatlan terméket válasszunk. Most pedig következzen a kakaóbab jótékony hatásainak részletes kifejtése!

 

A kakaóbab hatásos lehet – többek között – magas vérnyomás, elhízás, makula degeneráció, magas koleszterin, székrekedés, rák, krónikus fáradtság, 2-es típusú cukorbetegség, asztma, demencia, veseproblémák, sclerosis multiplex, májbetegség és különböző idegrendszeri betegségek megelőzésekor és kezelése során.
 

Segítséget nyújthat megőrizni szív- és érrendszerünk egészségét, agyunk egészségi állapotát, bőrünk szépségét, sebeink gyors gyógyulásában. Akkor is fordulhatunk hozzá, ha magnézium- vagy rézhiányban szenvedünk, vagy ha rosszkedvűek vagyunk, levertnek érezzük magunkat.

 

Az epicatechint Norman K. Hollenbert fedezte fel  (Fotó: researchgate.net)

Először is emeljük ki a nyers kakaóbabban lévő epicatechint, amit Norman K. Hollenbert (1936–2020) fedezett fel, aki a Harvard Orvostudományi Egyetem professzora volt. Az említett vegyület hozzájárul a rák, a szívbetegség, a cukorbetegség és a stroke kockázatának csökkentéséhez. Sajnos ez az anyag keserű, ezrét sokszor kivonják a kakaótermékekből. Ezért is fontos, hogy nyers, egész kakaóbabot együnk!

 

Itt meg kell jegyezni, hogy a nyers kakaó kesernyés ízét nem mindenki szereti, ezért sokan csokoládé formájában fogyasztják el. Ha csokoládét szeretnénk vásárolni – és szem előtt akarjuk tartani az egészségünket –, akkor olyan terméket válasszunk, amelynek magas a kakaótartalma. Minél magasabb egy csokoládéban a kakaó aránya, annál sötétebb a színe, s annál kevesebb hozzáadott anyagot tartalmaz (például cukrot, pálmazsírt).

 

A nyers kakaó ízét nem mindenki szereti - a csokoládénak viszont sok rajongója van (Fotó: pixabay.com)

Visszatérve a jótékony hatásokra: Ahogyan öregszünk, egyre rugalmatlanabbá válnak a vérereink. A kakaóbab antioxidánsainak köszönhetően javítja ereink rugalmasságát, így hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez. Ez azért fontos, mert a magas vérnyomás agyvérzéshez és szívbetegségekhez vezethet.

 

A kakaóbab segíthet agyunk egészséges működését fenntartani, ami igencsak jól jöhet tanulási és memóriazavar esetén. Több kutatás is bebizonyította, hogy védelmet nyújthat a vascularis megbetegedések ellen. Az időskori demencia is nagy eséllyel megelőzhető rendszeres fogyasztásával – erről a Columbiai Egyetem kutatói számoltak be.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/12/22/milyen-problemakra-jo-a-kakao/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >