Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Áprilisi visszapillantó
Áprilisi visszapillantó Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2021. január 08.
Orvosi és védőnői tanácsadás, lelki segítségnyújtás, kézművesfoglalkozás és torna, mind-mind az online térbe költözött 2020 áprilisában. Visszatekintve, az év negyedik hónapjában számos fejlesztésről is hírt adhattunk: így az Arany János iskolában zajló munkákról, valamint arról, hogy a teljesen felújított Fiskális utat újra birtokba vehették a közlekedők, és áprilisban elkészült a Palotavárosban 115 új parkoló is.

 

Április elsején a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény munkatársainak ötlete nyomán indították el a videotelefonos kapcsolattartást a székesfehérvári idősgondozó intézményekben. A lehetőség kiemelt jelentőségű volt, hiszen így a január óta zárt ajtók mögött élő idősek és családtagjaik láthatták is egymást, csökkentek az aggodalmak, és oldódtak a mentális, érzelmi feszültségek. A dolgozók átérezték a helyzet komolyságát, így kezdeményezésükre az intézmény készülékeket vásárolt, és megteremtette a hívások technikai hátterét. 

A járványhelyzetről, a korlátozásokról és az egészség védelmében hozott intézkedések mellett folyamatban lévő, valamint befejezett beruházásokról is hírt adtunk. Elsőként arról, hogy három héttel hamarabb – április 30-a helyett már a hónap első hetétől – újra birtokba vehették a közlekedők a megújult Fiskális utat. A Budai út és a Béla út között a gépjárművek frissen aszfaltozott úton, a gyalogosok minkét oldalon térköves járdán, a kétkeréken közlekedők irányhelyes kerékpársávokon, biztonságosan közelíthetik meg céljukat. Ebben a hónapban számoltunk be arról, hogy összesen 115 parkoló készült el a Palotavárosi tavak sport- és szabadidőközpont beruházás keretein belül. A Kelemen Béla utca – Horog utca kereszteződésénél, illetve a Gajaliget Lakópark mögött történt felületmegújítás és bővítés. Ugyanakkor jó ütemben haladt az Arany János iskola felújítása is. A február eleji munkaterületátadás óta folyamatosan zajlott a munka az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI Szekfű Gyula utcai épületén. Az Önkormányzat által 600 millió forinttal támogatott beruházás első ütemében tető- és homlokzati felújítást végeztek.

A járványhelyzetben a lakossági tájékoztatók mellett a város szerette volna megismerni a Székesfehérváron élő, dolgozó, tanuló emberek veszélyhelyzet alatti igényeit, problémáit. Ennek érdekben indított online kutatást az Egészségügyi Világnapon a Prosperis Alba Kutatóközpont. A kutatás arra kereste a választ, hogy milyen mértékben érinti a polgárokat és családjaikat a járvány, milyen problémákkal küzdenek a mindennapokban és mire számítanak a közeljövőben. A kérdőívet több mint 4500 fő töltötte ki.

Hatalmas lelkesedés övezte dr. Cser-Palkovics András #maradjotthonFehérvár felhívását, amiben játékra hívta a székesfehérváriakat. A több héten át tartó online kihívásnak az volt a lényege, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt, annak egyre szigorodó intézkedéseit felelősségteljesen betartva, kreatívan mutathassa meg mindenki, hogyan telnek otthon a mindennapjai.

A kulturális élet szereplői is egyre több kezdeményezéssel hívták újra közösségbe, a járványügyi szabályok betartásával az online térbe az érdeklődőket. Online műhelyt indított a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A Vörösmarty Mihály Könyvtár, valamint a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár könyvajánlóval, kvízekkel várta az olvasókat. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Otthon maradtunk! címmel különleges, zenei témájú sorozatot indított online felületein. Egy összefogásnak köszönhetően a Fehérvár Televízió nézői, otthonaik „bársonyszékében” ülve, tíz estén át élvezhették és élhették át újra a Vörösmarty Színházban az elmúlt évadokban játszott klasszikus és modern szerzők jobbnál jobb előadásait. Az aktív múzeumlátogatókat is számos lehetőség várta a Szent István Király Múzeum kiállítóhelyeihez kapcsolódóan: a közösségi oldalakon, blogbejegyzésekben tallózgatva és virtuális sétákra indulva lehettünk jelen a gyűjtemények kincsei között.     

Az ÖKK szerkesztősége a napi aktuális hírek és információk, tájékoztatók közlése mellett (mozgó)képes beszámolókat is készített a karantén idején arról, hogyan tartják be a szabályokat a Városi Piacon, milyen lehetőségek vannak az online kikapcsolódás mellett a húsvéti készülődésre, hogyan dolgozik  home office-ban egy kosárlabdázó,  milyen komfortos „lakások” várják a fecskéket Székesfehérváron, miért érdemes tenni egy jó sétát a Palotavárosi tavaknál, vagy éppen a fotelben ülve ellátogatni Sóstóra.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >