Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Prosztatagondok: hogyan támogathatod felépülésedet az életmódoddal?
Prosztatagondok: hogyan támogathatod felépülésedet az életmódoddal? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2021. január 13.
Életmódunknak számos olyan eleme van, mely akarattal befolyásolható - és ugyanakkor pozitívan hat vissza az egészségünkre. Erre vonatkozóan vannak általános érvényű tanácsok, javaslatok, melyek minden tekintetben, így a prosztata egészségének megőrzésében is segítenek. Ugyanakkor léteznek olyan tényezők, szokások az életmódunkban, melyek megléte vagy éppen hiánya különösen hatással van a prosztata állapotára, működésére.

 

 

„A táplálkozásban például a "kiegyensúlyozott" jelzőt kulcsszóként szokták használni és egyúttal legfőbb tanácsként, javaslatként is szolgál. Ezzel egyetérthetünk, hozzátéve, hogy természetesen személyenként, ízlés szerint változhat az étrend, azaz a kiegyensúlyozottság nem mindenkinél ugyanazokat az ételeket jelenti.” – hangsúlyozta dr. Kovács László, amikor e témakőrről beszélgettünk – „A zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságának hangsúlyozása már szinte elcsépeltnek számít, mégis említsünk meg néhányat közülük: a bogyós gyümölcsök (málna, áfonya, ribizli...) magas antioxidáns tartalmukkal gátolják a szabadgyökök keletkezését, káros, daganatkeltő hatását. A citrusfélék nemcsak C-vitamint, hanem szelént is tartalmaznak, mely a másik nyomelemmel, a cinkkel együtt nagyon előnyös a prosztata egészségéhez. A paradicsom likopintartalma szintén fontos antioxidáns.”

 

 
Az orvos kifejtette, hogy a zöldségek közül a káposztafélék, a brokkoli, a karfiol, a kínai kel ugyancsak jó választás a férfiak esetében.
 

A prosztatára jó hatású növényi eredetű fitoösztrogének sok zöldségben és néhány gyümölcsben is megtalálhatók. Közismert például a tökmag, illetve a belőle hidegen sajtolt olaj jótékony hatása a prosztatára, többek között magas cink és E-vitamin tartalma miatt.

 

A diófélék cinket és szelént is tartalmaznak nagyobb mennyiségben. Az olajos magvak és még inkább a tonhal, a hering, a szardínia, egyes tengeri rákfélék magas telítetlen, főleg omega-3 zsírtartalma gyulladáscsökkentő, és mérsékli a rák kockázatát. (Meg kell említeni, hogy szelénben is gazdagok a tenger gyümölcsei!)

 

Ázsiában vagy akár Dél-Európában a prosztatamegbetegedések előfordulása jóval ritkább, mint az északabbra fekvő európai országokban, és ennek oka minden bizonnyal elsősorban az eltérő táplálkozási szokásokban keresendő. 

 

 

A C-, D- és E-vitamin prosztatavédő (sőt, az egész testünk számára fontos ezeknek az anyagoknak a jelenléte), a táplálékkal azonban nem tudunk belőlük kellő mennyiséget bevinni a szervezetünkbe. Érdemes - főleg télen - táplálékkiegészítők formájában pótolni a hiányt. A D-vitaminból 4000 NE szedése télen indokolt - kiegészítve K2- és A-vitaminnal.

 

Az étkezéssel kapcsolatban az urológusok fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a túl fűszeres, csípős ételek ártanak a prosztatának, ahogyan a tömény szeszek, a nagy adag koffein és a cukros üdítők is. Az elhízás - amellett, hogy sok egyéb betegség kockázatát hordozza - ugyancsak jelentős rizikófaktora a prosztaproblémák megjelenésének.
 

A szexuális aktivitás, a prosztata váladékának rendszeres kiürítése nagyon előnyös annak egészsége szempontjából. A partnerek gyakori váltogatása ugyanakkor növeli a bakteriális, gombás fertőzések, ezzel együtt a prosztatagyulladás, majd ennek következményeként a jóindulatú megnagyobbodás, de akár a rákos elfajulás veszélyét is.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2021/01/03/prosztatagondok-hogyan-tamogathatod-felepulesedet-az-eletmododdal/

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >