Kezdőlap
Gólzáporos búcsú az alapszakasztól Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. április 01.

ImageBár a legfontosabb kérdés már eldőlt – azaz a Békéscsaba-FTC mérkőzésen született döntetlen azt jelentette, hogy a Fehérép Alcoa FKC nem jutott a felsőházba -, az alapszakasz utolsó fordulójában a fehérváriak tizenhat-gólos győzelmet arattak a Vasassal szemben, és ahogy a tavaszi szezon valamennyi hazai meccsén, ezúttal is kiszolgálták a közönségüket. - kaptuk a hírt Pálfai Károly sajtóreferenstől.

NBI, 22. forduló: Fehérép Alcoa FKC – Vasas SC 36-20 (18-8)

Köfém Sportcsarnok, 600 néző Vezette: Bóna, Miskei

FKC: Djeric és Szikora (kapusok), Vijunaite 8, Trishchuk 6 (2), Vincze 6 (1), Tilinger 4, Emberovics 3, Bernataviciute 2, Bízik 2 (1), Lévai 2, Vaszari 2, Azari 1, Kaszás, Szegedi. Vezetőedző: Sótonyi László.

Vasas: Koszó, Antóni és Molnár (kapusuk), Klivinyi 7 (1), Balog 6 (3), Kovács 2, Kuprichenkova 2, Krizsán 1, Szalontai 1, Tóth 1, Mocsai, Roszinszki, Takács, Turcsányi. Vezetőedző: Papp György.

Hétméteresek: 4/4; 4/4 Kiállítások: 8 perc; 4 perc

Az eredmény alakulása: 5. perc: 4-1, 10. perc: 7-2, 15. perc: 10-3, 20. perc: 14-4, 25. perc: 18-6; 35. perc: 21-10, 40. perc: 23-11, 45. perc: 26-13, 50. perc: 30-15, 55. perc: 31-17.

A mérkőzésről számokban…

- Az idén (2009-ben) lejátszott tíz bajnokiján csupán két alkalommal kapott 25-nél több gólt az FKC (hazai pályán a Győr ellen és Nyíradonyban). A legutóbbi öt meccsen a fehérváriak kapott góljainak az átlaga 21,8!

- Már a huszadik perben tízgólos előnybe kerültek a hazaiak, amit viszont a Vasas a félidő további tízpercében tartani tudott.

- Az FKC csapata öt helyen különbözött a novemberi Vasas elleni meccsre nevezett kerettől: Kamper Olívia (sérülés), Kovács Angéla (betegség), Verica Nikolic (betegség), Petróczi Viktória (távozott a csapattól) és Siti Eszter (sérülés) a Fáy úton, Azari Fruzsina, Bízik Boglárka, Kaszás Ivett, Tilinger Tamara és Vincze Melinda ezúttal szerepeltek a Vasas ellen.

 

Sótonyi László, a Fehérép Alcoa FKC vezetőedzője:

A Vasas roppant fiatal csapata a papírformának megfelelően nem igazán tudta megszorítani a Fehérép Alcoa FKC-t. Mit lehet mégis leszűrni ebből a mérkőzésből?

„Annak örülök, hogy tudtuk gyakorolni a nyitott védekezést, és több variációt ki tudtunk próbálni támadásban, huzamosabb játéklehetőséghez jutottak az eddig kevésszer pályára lépő fiatalok is. Vegyes érzéseim vannak a meccsről, voltak jobb és rosszabb periódusaink a hatvan perc során. Azt kértem, hogy egy pillanatig se nézzük le ellenfelünket. Időnként a koncentrációs szintünk nem volt olyan, amilyen szükséges egy NB1-es mérkőzésen. Örvendetes volt, hogy két ifista pályára tudott kerülni. A meccs legfőbb pozitívuma számomra a 3-2-1-es védekezés első félidei alkalmazása volt, akkor tetszett, ahogy működött."

A középházi rájátszásban mik az elvárásaid a csapattól?

„Az ötödik helyen kezdjük a rájátszást, és nem elhamarkodott kijelentés részemről az, hogy ennek a pozíciónak a megtartása ’kötelező’ számunkra. Hat mérkőzés vár ránk, mindegyikre lelkiismeretesen fel kell készülnünk. Három hét múlva Nyíradonyban kezdünk, ami egy jó alkalom lesz arra, hogy revánsot vehessük az alapszakaszban elszenvedett vereségünkért.”

 

Papp György, a Vasas SC vezetőedzője:

„Egy nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl. A két csapat közötti tudás-, fizikális és korkülönbség egyértelművé tette a végeredményt. Úgy gondolom, a mérkőzés egyes részeiben nagyon jól helytálltunk. A rutintalanságunk az eladott labdáknál, kihagyott ziccereknél mutatkozott meg, és időnként rossz felfogásban védekeztünk, így megérdemeltnek tartom a Fehérép ilyen arányú győzelmét is. Egy picit sok a tizenhat gólos különbség, talán egy kicsit kisebb arányú vereséggel is megúszhattuk volna, de a mezőnyben elkövetett hibáink most ide vezettek.”

A Vasas pénzügyi helyzete miatt nagyon fiatal játékosok jutnak jelentős szerephez az élvonalban, ahol sok tapasztalattal gazdagodnak, ám sikerélményben nem sokszor van részük…

„Az a játékos, aki a pályán mindent megtesz a győzelemért, a mérkőzés végeredményétől függetlenül, olyan tapasztalatokkal és tudással jön le a pályáról, amit a következő mérkőzésen hasznosítani tud. Minden mérkőzés egy „tanóra”, nem a számszerű eredmény, hanem a saját teljesítmény fontos számunkra. Utánpótlás válogatott játékosok egész sora játszik nálunk folyamatosan a felnőtt mezőnyben, a maihoz hasonló hőfokú mérkőzéseken, ami véleményem szerint nagyon jó mind az ő, mind a nemzeti csapat szempontjából nézve.”

 

Vincze Melinda hat gól szerzett, és nagyon hasznos védőmunkát végzett a Fehérép Alcoa FKC színeiben lejátszott negyedik mérkőzésén. A válogatott balszélső a fölényes győzelemmel végződött Vasas elleni bajnokit követően beszélt a jó teljesítménye nyomán érzett megkönnyebbülésről és arról, hogy miként vélekedik az alapszakasz végkimeneteléről.

„Úgy érzem, végre megtört a jég! Amióta idekerültem, eddig még nem igazán sikerült jó teljesítményt nyújtanom. Örülök neki, hogy a mai mérkőzésen kijött a lépés, gólokat tudtam lőni, és érzésem szerint védekezésben is hasznos voltam. Bár voltak hibáim, de inkább a jó dolgok maradtak meg bennem.”

Volt Benned némi görcsösség, amiért az előző mérkőzéseken nem ment annyira a játék?

„Igen-igen! Próbáltam bizonyítani, hogy nem hiába hoztak ide, de ez kicsit átfordult rossz irányba. Úgy érzem, most lehiggadtam, és a Vasas ellen azt a teljesítményt tudtam nyújtani, amire valójában képes vagyok.”

Miként élted meg a pénteki meccset, ahol már nem volt beleszólásotok a sorsotok alakulásába?

„Nagyon bíztam benne, hogy a Fradi nyerni tud Békéscsabán. Sajnálom, hogy nem tudtunk a négy közé bekerülni, de tudjuk, hogy ez nem itt ment el. Az utolsó meccseken jól szerepeltünk, itthon és idegenben is nyerni tudtunk kiélezett helyzetben, de már ez is kevés volt a negyedik hely eléréséhez. Az ötödik helyet feltétlenül meg kell tartanunk! Úgy gondolom, csapatunk játéktudása alapján a legjobb négy közé kellett volna, hogy kerüljön, de ezt már legfeljebb azzal tudjuk csak bebizonyítani, ha az öt-nyolc közötti rájátszásban magabiztosan megőrizzük ötödik helyünket.”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >