Kezdőlap
Opoléban járt a székesfehérvári küldöttség Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. április 01.

ImageA magyar és lengyel történelem közös vonásai, a két nép között kialakult szoros, történelmi barátság tiszteletére 2007-ben a Magyar Országgyűlés és Lengyel Szejm március 23-át a Magyar-Lengyel Barátság Napjává nyilvánították. Ehhez kapcsolódóan egy több napon át tartó rendezvény-sorozatra hívták meg városunk képviselőit is. A székesfehérvári küldöttség Tóth Erika, a megyei közgyűlés szakbizottsági elnökének vezetésével látogatott el Lengyelországba, Opole Vajdaságába.

Csathó Barna kommunikációs referenstől megtudtuk, hogy a Magyar-Lengyel Barátság Napját megünnepelni nem más, mint tiszteletünket kifejezni a két nép múltja előtt, jelen és jövő barátságuk folytatása jegyében.

Fejér Megye Közgyűlése és a lengyelországi Opole Vajdaság vezetői elhatározták, hogy az országos rendezvények mellett megyei rendezvény megtartását is szorgalmazzák, mely idén 2009. március 22. és 24. között Opole Vajdaságban került megrendezésre. Az esemény célja a kulturális, turisztikai, gyermekvédelmi, egészségügyi, környezetvédelmi, ifjúsági, sport és egyéb szakmai programok közös megvalósításának, valamint az intézményi, vállalkozói tapasztalat-cserék lebonyolításának elősegítése volt.

Csathó Barna elmondta, hogy a megyei ill. megyei kisebbségi képviselőkből és intézmény-vezetőkből álló delegációt Tóth Erika asszony, az Ifjúsági és Turisztikai Bizottság elnöke vezette. A küldöttség munkáját segítették a székesfehérvári Klub Polonia lengyel nyelvet kiválóan beszélő tagjai. A rendezvény keretein belül hivatalos találkozókra, intézmények kapcsolatépítésére, kiállításra, magyar film vetítésére, néptáncosok és zenészek fellépéseire is sor kerül.

„Fejér megye múltja és jövője” címmel kiállítás került megrendezésre a Fejér Megyei Tourinform, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ, a Fejér Megyei Művelődési Központ illetve a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága anyagából. Nagy sikerrel lépett fel a Fejér megyei Szedtevette zenekar, illetve a dunaújvárosi Antal Anna-Ádám Judit komolyzenei duó. A tordasi Pillikék táncegyüttes, valamint a szintén tordasiakból álló Lókötők énekegyüttes és Tüzifa zenei együttes elvarázsolta a teltházas opolei színház közönségét. Sikeresen mutatkozott be Opolében továbbá a televízióból ismert Four For Dance tánccsoport is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >