Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Oldódó, hurutos köhögés
Oldódó, hurutos köhögés Nyomtatás E-mail
Írta: Galenus   
2021. január 28.
A köhögés fájdalmas folyama t, de potenciálisan hasznos. Alapvető funkciója a légutak szabaddá tétele a légúti váladék, nyák, irritálóanyagok eltávolítása útján. Ha nem áll komolyabb betegség mögötte, banális oka leggyakrabban a megfázás.

 

 

 

 

 

Az orvosok szerint oldódó köhögéskor ideális esetben nem kell semmit tenni, beleértve, hogy köhögéscsillapítót sem szabad szedni. (Kivéve természetesen, hogy a dohányzást abba kell hagyni.) Hiszen a köhögés egy természetes reflexfolyamat, a szervezet védelmét szolgáló mechanizmus, mely megtisztítja a légutakat. Mindamellett segíteni kell, hogy a lehető leggyorsabban betöltse ezt a hasznos funkcióját.

 

Íme, néhány lehetséges megoldás:

 

Segít a váladékoldó szirupok, gyógyteák fogyasztása. A patikákban kapható nyákoldó gyógyszerek (szirupok, szuszpenziók, egyéb „kanalas orvosságok” vagy a pezsgőtabletták) hathatós segítséget jelenthetnek a köhögés enyhítésében. De „plusz vigaszt” nyújthatnak a jó meleg gyógyteák is. Közülük köhögésre ajánlott pl. a köptető hatású kakukkfűtea. Készítése: 1-2 teáskanálnyi friss vagy szárított füvet ¼ l lobogó vízzel öntsünk le, 10 percig lefedve áztassuk, majd szűrjük le. Mézzel is fogyaszthatjuk, 2-3× naponta. Köhögésre, az irritált hörgők megnyugtatására hasznos lehet még a szöszös ökörfarkkóróból, hasonló eljárással készített főzet.

 

Az inhalálás könnyít a mellkasi nyomáson is


A kakukkfű, rozmaring és levendula esszenciális olajok inhalálása is segíthet felköhögni a váladékot és enyhíteni a nyomásérzéstó a mellkasban.

Készítsük el saját keverékünket: öntsünk 3 csepp rozmaringcineol és 3 csepp eukaliptusz esszenciális olajat egy meleg vízzel teli tálba vagy inhalálókészülékbe. Törülközővel a fejünkön, csukott szemmel hajoljunk fölé, és lélegezzünk lassan, nyugodtan 10 percen át. 2-3× ismételjük naponta (inhalálás után várjunk egy órát, míg kimegyünk a hideg levegőre).

 

Légtisztító esszenciális olajok


Tisztítják a belső terek levegőjét és hozzájárulnak a párásításukhoz, ami segíti felszabadítani a légutakat, hörgőket. Váltakozva használhatunk pl. fenyő- és eukaliptuszolajat párologtatóba csepegtetve (pl. 10-10 cseppet felhasználva 10 percen át, 3× naponta). Keveréket is ajánlott párologtatni: pl. levendula-, citrom-, narancsillóolajat vegyíthetünk erdeifenyő-olajjal.

 

Mikor forduljunk orvoshoz?


• Ha a köhögés egy hétnél tovább tart.
• Ha más betegséghez is társul a köhögés. Minden az előzményektől függ. Krónikus bronchitis, szívelégtelenség vagy az immunrendszert gyengítő betegség esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >