Kezdőlap
A Székesfehérvári Egyházmegye tiltakozik Prohászka felhasználása ellen Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. április 02.

Image„A Székesfehérvári Egyházmegye megdöbbenve tapasztalja, hogy minden egyeztetés nélkül boldog emlékű püspökének, Prohászka Ottokárnak nevét politikai erők ismét zászlajukra tűzik, mellyel hírnevet, tömegeket, legitimációt próbálnak maguknak szerezni.” – áll az Egyházmegye Közleményében, amelyet Spányi Antal megyés püspök aláírásával ma reggel juttattak el szerkesztőségünkhöz.

 

A levél így folytatódik:

Korábban is volt már példa ilyen törekvésre. Azok, akikkel Prohászka életében nem vállalt közösséget, holta után rá hivatkozva, írásait felhasználva akartak kereszténynek mutatkozni. A püspök tekintélyével törekedtek maguknak elismertséget szerezni. Ennek a koncepciózus, erőszakos felhasználásnak az eredménye az, hogy sok honfitársunk ma félelemmel gondol Prohászka püspökre.

Amennyiben kiragadott gondolatait - tetteinek és egész életművének figyelembe vétele nélkül - politikai célokra használják fel, szükségszerűen torz képet alkotnak alakjáról. Ez a szándék soha nem nyerte meg az Egyház támogatását, és ma is tiltakozunk az ilyen törekvések ellen. Prohászka Ottokárban azt a főpapot tiszteljük, aki az „emberért élő püspök” volt, aki magát és mindenét szétosztotta a legrászorultabbaknak, aki jó kapcsolatot ápolt a különböző vallású és felfogású emberekkel, aki szociális érzékenységben messze megelőzte korát.

Azt a főpapot látjuk benne, aki követendő eszménnyé vált életével, elmélyült istenkeresésével, Isten Igéjének bölcs hirdetésével. Krisztus követése számára mindenek felett állt, így tudta az Őt ért támadások kereszttüzében is hűségesen és szeretettel szolgálni Egyházát és hazáját. Jól ismerte az embert, nők és férfiak százainak adott mély empátiával lelki útmutatást életük sorsfordulóin. Ma is sokan olvassák ezért írásait. Példamutató volt elkötelezettsége az ökumenizmus terén.

Irányadó volt nyitottsága az új eszmeáramlatok megismerésében. Határozott, világos útmutatást nyújtott a változó eszmék világában, mivel előre látta azok következményeit, társadalomra gyakorolt hatásait. Példát adott mindannyiunknak saját szellemi-lelki fejlődésével, melynek során mindenkit egyre jobban megértett és elfogadott faji és vallási megkülönböztetés nélkül.

Kérjük, hogy az egyházmegye ezen nyilatkozatát minden politikai erő tartsa tiszteletben.

Székesfehérvár, 2009. április 2.

 

Spányi Antal

székesfehérvári megyéspüspök

 
< Előző   Következő >