Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Fürdőnadrágban túrázik télen és jeges vízben fürdik Fogarasi Zoli
Fürdőnadrágban túrázik télen és jeges vízben fürdik Fogarasi Zoli Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2021. február 11.
Jeges fürdőzés, fürdőnadrágban való túrázás és futás a téli erdőben – Fogarasi Zoltán móri sportoló évek óta szoktatja magát a hideghez. Bár többen támadják emiatt: egészségi állapota tökéletes és sportolóként is kiváló teljesítményt nyújt!

 

 

Be kell vallanom: én a Balatonba is csak akkor megyek bele szívesen, ha már annyira meleg, hogy mások azért panaszkodnak, hogy „nem hűt”. Nálam a „jó meleg víz” 40 fok felett kezdődik és alább nem szívesen adom. Ezért hát különösképp reszketni szoktam Fogarasi Zoli FB-os bejegyzéseinek látványától: a fotóktól, melyeken fürdőnadrágban fut télen terepen, illetve hosszú percekig üldögél a jeges szüretelőkádban háza udvarán.

 

 

Csodálom őt ezért a hidegtűrésért, amit hosszú évek alatt, tudatos munkával „épített fel”. Tavaly ilyentájt megemlítettem őt egy cikkben, amikor Pirik Gyulával és Ertl Judittal hagyományos év eleji fürdőzésen vett részt a bodajki tófürdőben. Idén ez a megmártózás ugyan elmaradt, ám a téma nem hagyott nyugodni, így végre leültem vele beszélgetni a jeges vízről, annak mentális és fizikai hatásairól (és még sok minden másról).

Az idei fürdőzés azért maradt el, mert teljesen kicsúsztam az időből, s ahol ilyenkor csobbanni szoktunk, ott most sajnos le lett eresztve a víz a medencében.” – mesélte – „Aktívan 2-3 éve merülök a jeges vízbe, s nagyon szeretem. Bár az első pár másodperc néha nagyon kellemetlen tud lenni, de utána átfordul pozitív irányba, s már élvezem is.”

 

 

Köztudott, hogy a jeges fürdőzésnek nagyon sok pozitív hatása van.

 

Többek között erősíti az immunrendszert, támogatja az aktív sportolás utáni regenerációt, fokozza az anyagcserét, javítja a vérkeringést, fizikailag és mentálisan is erősebbé tesz, s „alkalmazója” kevésbé lesz „beteges”.
 

„Eleinte csak a közepes és lazább hőmérsékletű vízhez szoktattam magam, melynek meg voltak természetesen a fokozatai.” – árulta el a móri sportoló – „Furcsa visszaemlékezni arra, hogy kezdetben még a 14-16°C -os vízhőmérséklet is szörnyűségesnek tűnt. Aztán egyre hosszabb ideig tartózkodtam az imént említett hőfokú vízben és mindig egy picit lazítottam a gyeplőn... Így sikerült eljutnom a jegesig (0.1°C - 3perc, 4-4.5°C - 10perc). Ezt persze nem lehet egyik napról a másikra véghez vinni! Nagyon sok türelmet, rengeteg belefektetett munkát és fokozatosságot igényel. Na, és kitartást is!”

 

A cikk folytatása elérhető az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2021/01/26/furdonadragban-turazik-telen-es-jeges-vizben-furdik-a-fejer-megyei-sportolo/ 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >