Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Nyolc általánost végzettekkel pótolnák a diplomás ápolókat Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. április 03.

Image"A kormány egészségügyi közmunkaprogramja "közbotrány", leértékeli az ápolói hivatást." - mondta Mikola István csütörtökön sajtótájékoztatón. A fideszes politikus utalt a szaktárca terveire, amelyek szerint az ágazat szakemberhiányát úgy pótolnák, hogy közfoglalkoztatás keretében általános iskolai végzettséggel rendelkező regisztrált munkanélkülieket alkalmaznának a magyarországi kórházakban.

Mint mondta, a közmunkaprogramra eddig húsz kórház jelentkezett, és ezekben 334 közmunkást állítanak munkába. Nyolc általánost végzettekkel pótolnák a diplomás ápolókat (Mikola István) A nyolc általánost végzett állásnélkülieknek csupán egy kétszer 40 órás - elméleti, illetve gyakorlati - képzésen kellene részt venniük, ami a szakma devalválásához vezet - hangsúlyozta a képviselő.

Emlékeztetett: a még pályán lévő diplomás ápolók munkába állásuk előtt több évig tanulnak, és azt követően is továbbképzéseken vesznek részt. Mikola István kiemelte, a finanszírozási problémák mellett a munkaerőhiány jelenti a legnagyobb gondot az egészségügyben. Szakorvosok tucatjai vándorolnak ki és vállalnak részmunkaidős állást külföldön, míg idehaza bizonyos kórházi szakmák elnéptelenednek, 25-30 háziorvosi és 250 védőnői állás betöltetlen - fejtette ki.

Az ápolói szakmában a legsúlyosabb a helyzet - mutatott rá -, itt a 170 ezer végzett ápolónőből 98 ezer maradt a pályán. Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere szerint az ágazat munkaerőgondjaira a megoldást az jelentené, ha visszaállítanák a szakma elismertségét és rendeznék a béreket.

Vissza kell állítani a gyógyítás presztízsét és a közbizalmat, amit Molnár Lajos és Horváth Ágnes miniszteri ámokfutása megrendített - fogalmazott a honatya. Mikola István kitért arra is: az év első hónapjában 8 milliárd forinttal kevesebb folyt be az egészségügyi kasszába a tervezettnél. Ha ez a tendencia folytatódik - fűzte hozzá -, idén mintegy 100 milliárd forintos hiánnyal kell számolni a bevételi oldalon.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >