Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Támadás az OTP ellen Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. április 05.

ImageA Fidesz helyettes szóvivője Cser-Palkovics András, szombati sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi pártja a Soros-cég OTP-t ért tőzsdei támadása miatt. A fideszes politikus felidézte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatának eredményét, amely rámutatott, hogy a Soros Fund Management állt az OTP elleni, tavaly október 9-i tőzsdei támadások mögött, s ezzel egy időben a forint ellen is spekuláció folyt, ami hozzájárult a forint erős gyengüléséhez.

Cser-Palkovics szerint ez a támadás hozzájárult a Magyarországgal szembeni befektetői bizalom csökkenéséhez és a legnagyobb magyarországi bank tőzsdei árfolyamának esésével a bankrendszer stabilitásának veszélyeztetéséhez. A Fidesz ezért hétfőn azt javasolja a parlamentnek - fogalmazott a párt szóvivője -, hogy az ügy további részleteinek tisztázása érdekében az országgyűlés legközelebbi ülésén fogadjon el egy határozatot a vizsgálóbizottság létrehozásáról.

Mint a helyettes szóvivő megfogalmazta: a Soros-cégre a PSZÁF által kirótt pénzbírság szükséges, de nem elégséges lépés volt, ezért a vizsgálatnak ki kell terjednie arra, hogy a PSZÁF határozatában szereplőkön kívül milyen más piaci szereplők vettek részt az OTP elleni támadásban, kinek a megbízásából járt el a Soros Fund Management, továbbá ki volt a PSZÁF által közelebbről meg nem nevezett londoni székhelyű befektetési szolgáltató, és milyen szerepe volt az OTP elleni támadásban.

Cser-Palkovics szerint vizsgálni kell azt is, hogy mulasztott-e a kormány, illetve a pénzügyi kormányzat az OTP elleni tőzsdei támadások során, meg tudta-e volna akadályozni akkor a támadást, illetve rendelkezett-e olyan eszközzel, amellyel gyorsan reagálhatott volna. Azt is meg kell fontolni - mondta a politikus -, hogy milyen formában lehet egységesen fellépni az OTP kisrészvényesei nevében, hogy őket a veszteségeikért kártalanítsák.

A Fidesz helyettes szóvivője rámutatott: szintén meg kell vizsgálni, hogy tavaly szeptembertől az ügyben érintett piaci szereplők részt vettek-e a hazai deviza kereskedelmében, illetve milyen szerepet töltöttek be a piaci forgalom befolyásolásában. Szerinte ki kell térni arra is, hogy van-e összefüggés az OTP meggyengítése és a MOL részvényeit érintő, közelmúltban történt tranzakció között.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >