Kezdőlap arrow Kultúra arrow 1000 tojás gurult le a hegyről
1000 tojás gurult le a hegyről Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. április 06.

ImageTojásgurító versenyre gyűltek össze a bakonykúti lakosok: a Nefelejcs Kulturális és Hagyományőrző Egyesület szervezésében 1000 tojást vittek fel az egyik közeli hegyre, hogy felelevenítsék e régi, lassan feledésbe merülő hagyományt. Az „alapanyagot” a község háziasszonyai ajánlották fel az Egyesületnek – sütéskor, főzéskor gondoltak e programra, így nem törték össze a tojáshéjat, hanem kifújták a belsejét, majd kiöntötték gipsszel, nehogy elfújja majd a szél.

Sáfrán Andrásné, az Egyesület elnöke elmondta honlapunknak, hogy szervezetük „gondolati szinten” tavaly októberben jött létre, idén januárban tartották meg az alakuló ülésüket, s még folyamatban van a hivatalos bejegyzés.

A helybeli gyerekek már nagyon készülnek a Húsvétra:

Image
Fotó: Temesvári Márta

Ám addig sem tétlenkednek: már decemberben összefogtak a Katolikus Karitásszal, a Református Egyházzal és a helyi Nyugdíjas Klubbal, hogy megszépítsék az Adventi készülődést forralt borral, épített betlehemmel és kis műsorral, februárban pedig „asszonyfarsangot” rendeztek.

Hogy ez mit takar? Az asszonyok megsütötték az útravaló fánkot, s végigjárták a környékbeli szőlősgazdák pincéit, hogy megkóstolják a finom borokat. Az Egyesület fő célja ugyanis, hogy olyan programokat szervezzen, amelyeken közelebb kerülnek egymáshoz a falubeliek…

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >