Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Sport és szolgálat egy fehérvári sportlövő életében
Sport és szolgálat egy fehérvári sportlövő életében Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2021. március 05.
Harmadik helyezést ért el az RTK VII. Iskolázó Pisztoly Versenyen Csizmazia Benedek. A székesfehérvári fiatalember nemcsak azért foglalkozik a sportlövészettel, mert örömét leli benne, hanem azért is, mert leendő rendőrként a lősportban elsajátított ismereteket a közjó érdekében tudja majd hasznosítani.

 

 

Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lőterén rendezték meg az RTK VII. Iskolázó Pisztoly Versenyt, melyre az RTK hallgatói, ex RTK-s lövészek, felnőtt hivatásos állományban lévők és sportlövők jelentkezhettek. A programot az 5 Fegyverkupa Sportlövő és Vadászíjász Egyesület hirdette meg.

 

A megmérettetésen Csizmazia Benedek - kategóriájában (RTK hallgatói/férfi) harmadik helyezést ért el a közel húsz indulóból. A verseny során, öt pályán összesen ötven lövést kellett leadni. Voltak nehezebb feladatok is, mint például erős és gyenge kézzel leküzdendő cél, fedezékhasználat, fedőruházattal, rejtett viselésből elővétel és célzott lövés leadása…

 

 

Ez kifejezetten rendészeti jellegű verseny volt, vagyis rendőrségi szituációkban előforduló feladatokat oldottunk meg” – mesélte Benedek. – „Úgy érzem, elég összeszedetten dolgoztam, felül tudtam múlni önmagamat, így elégedett vagyok a helyezésemmel.”

 

S, hogy miként került a székesfehérvári fiatalember erre a versenyre? Úgy, hogy másodéves rendőrtisztjelölt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán, Közrendvédelmi Szakirányon. Mindig is rendőr akart lenni, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) az országban az egyetlen felsőoktatási intézmény, ahol rendőrtiszti képzés folyik. Itt szakmaspecifikus végzettséget kaphat, ezért jelentkezett ide.

 

Régen sokat jártunk a családommal Sümegre lovagi tornákra” – emlékezett vissza a kezdetekre – „Már egészen kicsi koromban imádtam a fegyverekkel kapcsolatos dolgokat. A ház előtt masíroztam fel-alá, s a kertünkben mindig lovagosat játszottunk az unokatestvéreimmel. 8 évesen rendőrségi kismotort hajtottam. A végső lökést az igazságérzetem adta meg a rendőri pályához, amikor 14 éves koromban láttam, amint egy férfi a hajánál fogva húzta a feleségét, és a nyílt utcán bántalmazta. Akkor döntöttem el, hogy hivatásszerűen segíteni fogok azokon, akik rászorulnak.”

 

 

2016-ban vett részt először a Rendészettudományi Kar nyílt napján, ahol nagyon megtetszett neki a légkör, s mindaz, amit a hallgatóknak nyújtanak az intézmény falai között. Annyira elvarázsolták az NKE Sport Egyesület bemutatói, az erőnléti gyakorlatok, a közelharc, a lövészet, az intézkedéstechnika (például, hogy hogyan kell megbilincselni valakit, miként lehet testi kényszert alkalmazni, és hogy milyen fejlett eszközökkel zajlik az oktatás), hogy négy éven át minden nyílt napra elment, s két középfokú nyelvvizsgát is szerzett gimnazista évei alatt, hogy minél több pontot tudjon összegyűjteni, s biztosabb legyen, hogy felvételt nyer.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2021/02/27/fegyver-az-ovre-csatolva-sport-es-szolgalat-egy-fehervari-sportlovo-eleteben/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >