Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Spanyol rendezőnők filmjeiből láthatunk ingyenes online vetítéseket
Spanyol rendezőnők filmjeiből láthatunk ingyenes online vetítéseket Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2021. március 15.
Női tér címmel úttörő spanyol filmrendezőnők alkotásaiból indult online vetítéssorozat az idén 30 éves Cervantes Intézet, a világ legnagyobb spanyol nyelvet tanító oktatási intézménye szervezésében. Az ingyenesen nézhető alkotásokkal azokra a nőkre összpontosítanak, akik az ötvenes-hatvanas években debütáltak filmrendezőként. A vetítéseket a spanyol nyelvet tanulók számára különösen ajánlják.

 

 

A filmek a Cervantes Intézet Vimeo-csatornáján (https://vimeo.com/institutocervantes) ingyenesen lesznek elérhetők 48 órán keresztül, a vetítések mindig 20 órakor kezdődnek. A filmeket spanyol nyelven vetítik, angol, francia, portugál, bolgár és spanyol felirattal, így kifejezetten ajánlhatóak a spanyolt vagy más idegen nyelvet tanulók számára.

PROGRAM:

Március 12-én A Macska című tragédiát láthatták a nézők.


Március 16-án A cuencai bűntény című, az 1910-es években történt valós eseten alapuló film szerepel a programban. Az alkotás 1979-es premierje botrányt kavart a demokrácia első éveiben járó Spanyolországban. A felderítetlen bűncselekmény szörnyű története, a bűnösök kereséséről szóló alkotás miatt a rendezőnőnek, Pilar Mirónak a bíróság előtt kellett védekeznie. A hatóságok úgy vélték, a film a „bírósági testület és a rendőrség elleni bűncselekmény”.

Az Öt óra Marióval című előadás a nyolcvanas években került színpadra, Lola Herrera főszereplésével. Ennek a darabnak a feldolgozása lehetőséget adott Josefina Molina rendezőnek arra, hogy olyan filmmel kísérletezzen, amely a polgárháború utáni korszak nemzedékének érzelmeire reflektál. A március 19-én virtuális vászonra kerülő Az éjszakai előadás című film a színésznő és az általa alakított karakter közötti párhuzamokat és különbségeket láttatja a volt férjével, Daniel Dicenta rendezővel történő találkozások során, akivel hosszú, katartikus beszélgetést folytat, felfedve mindkettőjük sérüléseit és traumáit.

Március 23-án és 26-án a Bartolomé testvérek, Cecilia és José rendezésében egy kétrészes dokumentumfilmet láthatnak a nézők. Az És ami azután történt… forgatása Franco halála után három évvel kezdődött és egy hónappal az 1981. február 23-i puccskísérlet előtt fejeződött be. A dokumentumfilmek a spanyol társadalmi és politikai válság kulcselemeit mutatják be. Az alkotásban megjelennek a Franco halála után bekövetkezett változások, és az, ahogy erre a spanyolok reagáltak.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >