Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Több mint 700 millió forint helyi iparűzési adó-kedvezmény a kkv-szektornak Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2021. március 25.
Több mint 700 millió forint helyi iparűzési adó-kedvezményben részesül a kkv-szektor Székesfehérváron az első félévben – derül ki abból a levélből, melyben a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét tájékoztatta Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András kifejtette, a város többféle módon segíti a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat, ugyanakkor a jelenlegi önkormányzati finanszírozási struktúrában elképzelhetetlen az iparűzési adó tartós és jelentős mértékű mérséklése.

 

 

Eddig több mint 8.000 kis- és közepes vállalkozás igényelt helyi iparűzési adó-kedvezményt a NAV-on keresztül, ennek alapján a KKV szektor 712 millió forint kedvezményben részesül 2021. első félévében Székesfehérváron. 3.500 KATA adóalany pedig csaknem 87 millió forint adókedvezményt vett igénybe. A korábban beütemezett építményadó-emelés második üteme nem lépett hatályba január elsejével Székesfehérváron, ezzel további mintegy 400 millió forint maradt a helyi vállalkozásoknál. A 2021-re meghatározott helyi iparűzési adó kedvezményhez (2 % helyett 1 % adómérték) kapcsolódó adatokról Székesfehérvár polgármestere adott tájékoztatást a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének írt válaszlevelében.

Dr. Cser-Palkovics András tájékoztatta továbbá Radetzky Jenőt arról az országosan egyedülálló gazdasági mentőcsomagról és a Továbbfoglalkoztatást Segítő Alapról, mellyel a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segíti a város. Az Önkormányzat eddig 77 vendéglátóhelynek nyújtott támogatást, összesen közel 24 millió forint értékben. Számos munkavállaló kapott egyszeri támogatást, míg 10 szállásadó vállalkozás összesen 10 és fél millió forintos támogatásban részesült. További, a korlátozások miatt érintett egyéb vállalkozások – például utazási irodák, edzőtermek – több millió forintos segítséget kaptak. Mindezekkel összesen 667 munkahely megmentéséhez járult hozzá az önkormányzat. Az Alap egyébként kívülről nyitott, ahhoz más, a korlátozásokkal nem érintett szektorokban tevékenykedő vállalkozások is csatlakozhatnak pénzügyi befizetéseikkel, kifejezve a vállalkozások egymás közötti szolidaritását is.

Székesfehérvár polgármestere megköszönte a megyei kamarának az iparűzési adóval kapcsolatban az önkormányzat álláspontja iránt érdeklődő korábbi megkeresését, és válaszában kifejtette: a továbbiakban is kész párbeszédet folytatni a megyei Kamara vezetőivel és tagjaival egyaránt. Ugyanakkor a jelenlegi önkormányzati finanszírozási struktúrában elképzelhetetlennek tartja a helyi iparűzési adó tartós és jelentős mértékű mérséklését, mert az alapjaiban befolyásolná a város mindennapjait, működtetését és fejlesztését.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >