Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Virtuális tárlatvezetésre hív a Magyar Nemzeti Múzeum Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2021. április 07.
A Magyar Nemzeti Múzeum Seuso-kincs – Pannónia fénye című kiállítása méltán híres, amelyet a pandémiás időszak alatt az érdeklődők egy 3D-s virtuális tárlaton keresztül nézhetnek meg. A fehérvári kiállításon már bemutatott kincsekről április 8-án, csütörtökön 17 órától egy virtuális tárlatvezetés keretében a múzeum munkatársai mesélnek.

 

 

A Magyar Nemzeti Múzeum ismét házhoz viszi a kultúrát: ezúttal online, virtuális 3D formátumban mutatják be a Seuso kincs – Pannónia fénye című állandó kiállítást.

A kiállítás tárgyi anyaga felhívja a figyelmet a kincs birodalmi és pannóniai összefüggéseire, közvetíti a kései Római Birodalom elitjének mentalitását, arisztokratikus életformáját és önmagáról alkotott képét, s azt a folyamatot, amelynek során a korabeli birodalmi elit kereszténnyé lett. A kiállítás a leletegyüttes művészi értéke mellett a római korban képviselt értékével is foglalkozik, azaz segít meghatározni egykori tulajdonosának a társadalomban elfoglalt helyét, pozícionálja a késő római nemesfém tárgyakat tartalmazó kincsleletek sorában a Seuso-kincset, és hangsúlyozza annak jelentőségét.

Aki nem látta a Székesfehérváron is időszaki kiállításon bemutatott leletanyagot, vagy szeretné újra, szakértő vezetéssel megnézni a kincseket, az április 8-án, csütörtökön 17 órakor online látogatást tehet a tárlaton. Úgy járható majd be a kiállítás területe, mintha valóban jelen lennénk a múzeumban, és emellett bemutatófilmek és szöveges információk is segítik a műkincsek, illetve az azokon szereplő ábrázolások mitológiai hátterének megismerését. Néhány leletet olyan aprólékosan és nagy felbontásban digitalizáltak, hogy a 3D technológiának köszönhetően az ünnepi lakomakészlet darabjai szinte kézbe vehetők. Ezeken a 3D modelleken a virtuális tárlat látogatói megcsodálhatják a Seuso-kincs ezüstedényeinek izgalmas formavilágát és az ókori ezüstművesek részletgazdag díszítőművészetét. 

A program a  ZOOM felületen keresztül valósul meg. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.  További információ:https://mnm.hu/hu/esemenyek/muzeumi-elet/online-tarlatvezetes-seuso-kincs-pannonia-fenye-c-kiallitasban

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >