Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Székesfehérvári győzelemmel zárult a Közgazdasági Diákolimpia
Székesfehérvári győzelemmel zárult a Közgazdasági Diákolimpia Nyomtatás E-mail
Írta: Magyar Közgazdasági Társaság   
2021. április 08.
A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium diákja, Nacsa Flóra győzelmével zárult a 2020–2021-es Közgazdasági Diákolimpia magyarországi döntője. A több fordulós megmérettetésre 37 település 62 iskolájának csaknem 300 tanulója jelentkezett. A verseny hazai döntőjében – amelyet a járványhelyzet miatt online módon rendezett meg a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) – az írásbeli fordulók 9 legjobbja mérte össze tudását. Az első öt helyezett képviselheti majd hazánkat a verseny nemzetközi döntőjében, ahol Nacsa Flóra győzelme után már biztosan szurkolhatunk székesfehérvári versenyzőért is.

 

A cseh kezdeményezésre elindított, nemzetközi versenyre a középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok jelentkeztek az ország 37 településének 62 középiskolájában, valamint Erdélyből, Székelyudvarhelyről és Marosvásárhelyről is – összesen csaknem 300-an. A vetélkedő írásbeli fordulóiban – a pandémia miatt – online feladatsorokat töltöttek ki a versenyzők, s közülük végül a legjobb kilenc adott számot tudásáról szóban is a szakmai zsűri – Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, az MKT örökös tiszteletbeli elnöke; Kocziszky György, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára, a Monetáris Tanács tagja és Trautmann László, a BCE egyetemi docense, az MKT Fejlődésgazdaságtani Szakosztályának elnöke – előtt. A döntő fővédnöke Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt, a verseny kezdetén pedig egy videóüzenetben Virág Barnabás, az MNB alelnöke köszöntötte a versenyzőket. A verseny zárszavában elhangzott, hogy ettől az évtől a vonatkozó kormányrendelet értelmében a nemzetközi döntőn dobogós helyezést elérő diákok 30 többletponttal gazdagodnak a szakirányú egyetemi felvételi eljárás során.

A V4-es Közgazdasági Olimpia nemzeti döntőjének első helyezettje Nacsa Flóra, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium diákja lett. A második helyezett Házi Bálint, a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum diákja, a harmadik helyezett pedig Szűcsi Levente, az egri Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium diákja lett. Rajtuk kívül a nemzetközi döntőbe jutott még Fehér-Kaplár Zsombor, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanulója, továbbá Szabó Dániel, a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum tanulója.

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 2018 tavaszán kötött együttműködési megállapodást cseh, lengyel és szlovák testvérszervezeteivel. Részben ehhez az együttműködéshez kapcsolódva a négy országban a 2020–2021-es tanévben is megrendezték a cseh kezdeményezésre elindított, középiskolásoknak szóló Közgazdasági Diákolimpiát, amelyen idén már görög és kínai diákok is versenyeznek. A vetélkedő nemzetközi döntőjében velük mérik össze majd tudásukat angol nyelven a legjobb magyar diákok. Az MKT szervező partnerei a Budapesti Corvinus Egyetem MNB Intézete, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóköz-pont, a Pénziránytű Alapítvány és a Budapest Institute of Banking voltak.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >