Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A tavasz első vitaminforrásai Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Illdikó   
2021. április 08.
Nem maradnak útmutatás nélkül, akik szeretnének gyógynövényeket gyűjteni a természetben: amíg nem lehet közösségi programokat szervezni, a Herbarius túraprogramok gyógynövényszakértője, Lencsés Rita kisfilmekben vezet minket a közeli erdőkben, mezőkön, és avat be a gyűjtés, illetve a felhasználás praktikáiba. A sorozatindító videóban a tavasz első vitaminforrásairól, a medvehagymáról és a salátaboglárkáról kaphatunk hasznos információkat.

 

 

Herbarius online címmel indított kedvcsináló sorozatot a Szent István Király Múzeum: a népszerű túraprogramok gyógynövényszakértője, Lencsés Rita egy videóban mutatja meg, mik a tavasz első vitaminforrásai, amiket begyűjthetünk a természet kincsei közül. Az első videó egy medvehagyma-lelőhelyre és egy gyönyörű salátaboglárka-mezőre kalauzolja el a nézőket, és megye természetes patikáját bemutató új könyvből, A gyógynövények nyomában című színes összeállításból is hangzanak el részletek.

A fokhagymaillatú medvehagymát sokan ismerik, kedvelik és gyűjtik is: az értékes gyógynövény magas ásványianyag- és vitamintartalmának köszönhetően immunerősítő hatású, és kiválóan alkalmazható például méregtelenítéshez. Frissen salátába, vagy akár pesztó szószként is lehet fogyasztani – Lencsés Rita ígéretet tett, hogy legközelebb azt is megmutatja, ő hogyan készíti. Az erdei sétán az odvas kertike és az ibolya után érkezünk el az aprócska salátaboglárkához, amit a medvehagymánál jóval kevesebben ismernek. Pedig pont ebben az időben ideális felhasználni a magas C-vitamin-tartalmú növényt, aminek a levele nagyon hasonlít az ibolyáéhoz. Egy maréknyi levelet frissen is elrágcsálhatunk a kirándulás során, mondja a szakértő, majd hasznos növénytani információkat oszt meg a felismeréssel kapcsolatban, melyik virágnak csipkézettebb vagy fényesebb a levele.

A kisfilmet a Herbarius programok közösségi oldalán lehet megnézni.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >