Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A harmadik legnépszerűbb egyetemi, főiskolai kar a KJF
A harmadik legnépszerűbb egyetemi, főiskolai kar a KJF Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. április 12.

ImageA Kodolányi János Főiskolára idén 5 767-en adták be jelentkezési lapjukat, ami 5%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Az első helyen az intézménybe jelentkezők száma még jelentősebb emelkedést mutat, 2008-hoz képest az idén több mint 25%-kal többen jelölték be elsőnek a KJF-t. Az összesített számok alapján a Kodolányi János Főiskola a harmadik legnépszerűbb egyetemi, főiskolai kar, az intézmény legnépszerűbb szakjai iránt töretlen az érdeklődés.

Szondy Réka sajtóreferenstől megtutduk, hogy az idén 127 500 diák jelentkezett egyetemekre és főiskolákra, mintegy 27 ezerrel több, mint tavaly. A többletből mintegy 12 ezer a nyelvi előkészítő évfolyamon most végző diák, s mintegy 11 ezer a mesterképzés bővülése miatti növekedés. A további növekmény a felsőoktatás iránti érdeklődés emelkedésével magyarázható, ami egyezik a nemzetközi tendenciákkal.

Az idei 127 500 felvételiző összesen 417 800 jelentkezést adott be, így egy ember átlagosan 3 helyet jelölt meg (pontosan 3,28-at). Tavaly ez a szám 3,93 volt, azaz 2008-ban egy felvételiző átlagosan több helyre jelentkezett. Ez azt jelzi, hogy idén kevesebb helyre koncentrálódnak a felvételizők, a húzóintézmények presztízse tovább nőtt.

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ adatai szerint az öt legnépszerűbb egyetemi, főiskolai kar:

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar - 6 945 jelentkező

Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar - 5 891 jelentkező

Kodolányi János Főiskola - 5 767 jelentkező

Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar - 5 148 jelentkező

Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar - 5 037 jelentkező

A legnépszerűbb a gazdaságtudományok képzési területe, ezt a műszaki és a bölcsészettudományi szakok követik. Negyedik helyre futottak be a társadalomtudományi-, míg ötödik helyen a jogi- és igazgatási képzések állnak. Az országos tendenciáknak megfelelően alakultak a Kodolányi János Főiskola számai is, legtöbben turizmus-vendéglátás szakra jelentkeztek (3 353 fő) és itt az egyik legjelentősebb a növekedés a tavalyi évhez képest (25%)

A KJF népszerű szakjai továbbra is az andragógia (1 093 jelentkező), a gazdálkodás és menedzsment (887), a kommunikációs és médiatudomány (1 257). A nemzetközi tendenciáknak megfelelően nőtt a szociális munka szak iránt az érdeklődés, itt gyakorlatilag megduplázódott a jelentkezők száma a tavalyi évhez képest (393 vs 198).

A Kodolányi János Főiskola azon kevés főiskolák közé tartozik, melyekre az első helyen jelentkezők és az összes jelentkezők száma is egyaránt nőtt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >