Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Lakossági tájékoztató a nyári rendezvényekről
Lakossági tájékoztató a nyári rendezvényekről Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2021. június 11.
„A járványhelyzet miatt vannak még bizonytalanságok, mindenki részéről nagyobb türelemre és megértésre lesz szükség. Mindezzel együtt a nyári időszakban szeretnénk minél több élményt adni „itthon”, azaz a városban maradókra gondolva állítottuk/állítjuk össze a rendezvénykínálatot.” – írja közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere egészen a Lecsófesztiválig bezárólag a nyári programokra összeállított tervekről tett közzé részletes tájékoztatót.

 

 

„Tisztelt Fehérváriak! 

Nagyon örömteli, hogy folyamatosan nő az átoltottság és drasztikusan csökken az új megfertőződések száma, mindezek eredményeként pedig folyamatosan, egyre több területen térhet vissza mindennapi életünk a járvány előtti kerékvágásba.
Jövő héten véget ér a tanév, és megkezdődik a nyári szünet. A családok már biztosan javában tervezik az elkövetkező hónapok menetrendjét, a közös programokat. Szeretnék most tájékoztatást adni arról, hogyan és milyen formában tervezünk itt, Székesfehérváron a nyári időszakban a programokat.

1. A járványhelyzet miatt vannak még bizonytalanságok, mindenki részéről nagyobb türelemre és megértésre lesz szükség. Mindezzel együtt a nyári időszakban szeretnénk minél több élményt adni „itthon”, azaz a városban maradókra gondolva állítottuk/állítjuk össze a rendezvénykínálatot. Kihasználva a jogszabályok adta lehetőségeket, számos hagyományos program visszatér majd eredeti, vagy az Önkormányzat – a járványhelyzet okán korlátozottabb – anyagi lehetőségei okán kicsit „új köntösben”. 

2. Célunk, hogy segítsük a kereskedőket, vendéglátósokat, szállodásokat is, ezért mindenkitől türelmet kérünk a nyári programok véglegesítéséig. 

3. A védettségi igazolványhoz kötött programoknál, ha lehet, nem szeretnénk a belvárosban zárásokat, nem szeretnénk lezárni a főteret, a Zichy színpadot. Ezért, ha augusztusban még érvényben lesz a védettségi igazolványra vonatkozó előírás, akkor lehet, hogy a nagyobb koncerteket máshol, pl. a Bregyóban tartjuk majd meg. 

4. Ha időrendben haladunk, a pénteken kezdődő labdarúgó EB nyitja a rendezvények sorát. Az Európa-bajnokság idején éjszaka 11 és 12 óra a teraszok nyitvatartása, hogy a mérkőzéseket végigszurkolhassák az érdeklődők. Az emberektől türelmet kérünk, a vendéglátósoktól pedig azt, hogy tartsák be a teraszok zárásának időpontját. A labdarúgó EB egyébként a Sóstóra is megérkezik. Ehét péntektől az Európa-bajnokság minden mérkőzését óriáskivetítőn nézhetik majd a szurkolók a MOL Aréna Sóstónál. A stadion keleti oldalán, a külső kerengő elején, a III-as kapunál felállított kivetítőn valamennyi csoportmérkőzést és a kiesési szakasz összecsapásait is közösen szurkolhatják végig az érdeklődők, akik a stadionnal szemközti parkolóban hagyhatják gépjárművüket. 

5. Június 20-án rendezik idén országszerte az Emlékhelyek Napját. Erre a Nemzeti Emlékhelyen mi is színes kínálattal készülünk.

6. Az egyik első, több intézményt érintő rendezvény a Múzeumok éjszakája lesz június 26-án. Nemcsak a kiállítóhelyek lesznek nyitva az esti órákban, hanem nagy örömömre a Városházán is tudunk majd ismét csoportokat fogadni – az aktuális szabályok értelmében a programon védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. 

7. A szervezők döntése nyomán az idén sincs Fezen. Van azonban Liget, amit a szervezők júniustól szeptember végéig szerettek volna megtartani – Önkormányzatunk álláspontja szerint ez sok idő és terhelés a koncerteknek otthont adó területnek és főként a környékbeli lakosságnak. Így végül júliusban lesznek koncertek a Fezen Ligetben, magyar előadókkal és este 10 órás befejezéssel. Köszönöm a szervezőknek, hogy az egészségügyi és a szociális szektorban dolgozók számára kedvezményes lehetőséget biztosítanak egy koncertnapra. És a diákoknak szintén meglepetéssel készülünk!  

8. A júliusi és augusztusi szombat délutánonként, azaz július 3-tól augusztus 7-ig visszahoznánk a Kultúrkorzót, amelynek keretében 17 órakor a Városház téren és 18 órakor a Zichy ligetben várják majd hangulatos zenei produkciók az arra sétálókat. 

9. Augusztusban szeretnénk, ha ismét lenne Alba Regia Jazzfeszt a megújult Bartók Béla téren, erről már folynak az egyeztetések a szervezőkkel. 

10. A SZÉKESFEHÉRVÁRI KIRÁLYI NAPOK városunk legfontosabb fesztiválja. Tavaly a járványhelyzet miatt a hagyományosnál jóval visszafogottabb programsorozatot tudtunk megvalósítani, amihez képest az idén már színesebb és bővebb kínálattal készülünk! Fontos azonban hangsúlyozni, hogy egyelőre még mindig nem tudunk a teljes fesztiválprogramra visszatérni, de reméljük, hogy a 2022-es ünnepi évben már erre is lehetőségünk lesz.
Augusztus 13. és 22. között zajlik majd idén a Királyi Napok, amelynek programjai a megnyitót követően a Néptáncfesztivállal folytatódnak zárt helyszínen, a Táncházban.
A létszámkorlátozás és a biztonsági előírások betartatása miatt a Koronázási szertartásjáték esetében is hasonló döntést kellett hoznunk: idén várhatóan a Vörösmarty Színházban várják majd a nézőket.
Emellett tervezünk Családi pikniket a Zichy ligetben, lesz Egyházmegyei Nap és Kertmozi esténként az Öreghegyi Közösségi Háznál.
A Magyar Honvédséggel közösen szeretnénk megrendezni a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivált, és hagyományosan augusztus 19-én az Öreghegyi Mulatságot is, a tavalyihoz hasonló formában.
Augusztus 20-át, Szent István ünnepét is méltó módon ünnepeljük majd. A Fehérvári királyok menete vezeti majd fel az ünnepi közgyűlést. A napot az István, a király szabadtéri koncertverziója zárja majd, amelynek fehérvári előadását tavaly kénytelenek voltunk elhalasztani, de most szeretnénk megajándékozni vele a fehérváriakat.
Ezen az ünnepi hosszú hétvégén zajlanak majd a Belvárosban a Koronázási Ünnepi Játékok programjai – többek között középkori élő óriássakkal és kertmozival a Városháza Díszudvarán.
Augusztus 21-én egy nagyszínpados könnyűzenei koncert szerepel a programtervben, majd augusztus 22-én a fesztiválzáró esten az Alba Regia Táncegyesület lép a közönség elé műsorával.
Egyelőre a fent leírt eseményeknél az aktuális jogszabályok szerint az 500 fős létszámkorlátot kell betartani, így a legfontosabb feladatunk most az, hogy kidolgozzuk, hogyan tarthatóak be a rendelkezések és tarthatóak meg közben a programok. Arra azért számítunk, hogy esetleg további enyhítések lépnek életbe, amelyek szélesebb körű rendezvénylátogatást biztosítanak. Erre is készülni fogunk, és folyamatosan tájékoztatni fogjuk aktuális terveinkről a fehérváriakat! 

11. Az őszi programokkal kapcsolatban – pl. Lecsófesztivál – akkor tudunk tájékoztatást adni, ha már ismertek lesznek az arra az időszakra vonatkozó rendezvényszervezési szabályok. Ha a járványhelyzet és a jogszabályok lehetővé teszik, szeretnénk megszervezni a Lecsófesztivált is.

Ne feledjük, hogy a járványnak még nincs vége! A szabályokat és előírásokat be kell tartani, illetve aki még nem tette meg eddig, mindenkit arra kérek, hogy oltassa be magát saját és szerettei biztonsága érdekében. Az egyre bővülő lehetőségek és a kért elővigyázatosság közepette is, mindenkinek nagyon szép nyarat, tartalmas programokat és jó kikapcsolódást kívánok!



                              

                                       dr. Cser-Palkovics András
                                                                                 polgármester”

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >