Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Reszkessetek vérszívók!
Reszkessetek vérszívók! Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2021. július 07.
Tavaly június óta több lépcsőben tárgyalt már az Európai Unió és a WHO által támogatott és bevizsgált biológiai szúnyogirtó szert gyártó spanyol vállalat, a Lokímica Laboratories képviselőivel Székesfehérvár Önkormányzata. Az egyeztetések nyomán az együttműködés is elindult a felek között: májusban a cég magyarországi leányvállalata, a Lokimíca Magyarország Kft. helyi és külföldi szakemberei megkezdték a Székesfehérvár szúnyogtérképének elkészítését, tegnap pedig az Erzsébet úti kanálison végeztek próbairtást.

 

 

Hazánkban tavaly óta nem lehet – csak különleges engedéllyel – légi-kémiai szúnyoggyérítést végezni, éppen ezért fokozatosan előtérbe kerülnek azok a környezetbarát és hatékony, biológiai alapú módszerek, amelyet például a spanyol Lokimíca Laboratories és magyar leányvállalata, a Lokimíca Magyarország Kft. is kínál. A biológiai módszer lényege, hogy egy – a természetben is megtalálható – baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak az előre feltérképezett pangó vizekbe, ahol a szúnyogok tenyésznek. Mivel a szer teljesen környezetbarát és szuperszelektív, ezért a kezelt területen csak a még táplálkozó lárvákra veszélyes, azok számát képes nagy mértékben csökkenteni.

A több mint másfél éves egyeztetés eredményeképpen a Lokimíca – a Székesfehérvár Önkormányzatával közösen meghatározott irányelvekkel összhangban – már a városban is megkezdte munkáját: tavasz óta folyik a város szúnyogos élőhelyeinek feltérképezése, tegnap pedig az Erzsébet úti kanálisban végeztek a szakemberek próbakezelést.

A májusi találkozónk óta nagyon sok változás történt a Lokimíca háza táján: mára elmondhatom, hogy véglegesíteni tudtuk a magyarországi cégalapításunkat, sőt Székesfehérvár és Pécs mellett Dunaújvárossal és Tárnokkal is aláírtuk az együttműködési megállapodásunkat.” – emelte ki Manuel García Howlett, a Lokimíca Magyarország Kft. ügyvezetője és a Lokimíca S.A. nemzetközi igazgatója, aki beszélt a vállalat rövid és hosszabb távú helyi terveiről is: „A korábbi tárgyalások nyomán elmondhatom, hogy folytatni kívánják az egyeztetést a Székesfehérvári Szakképzési Centrummal, és technikusunk gőzerővel dolgozik a szakmai információkon, a jelenlegi szúnyoghelyzet feltérképezésén.”

A helyi munka jelentőségéről Lehrner Zsolt alpolgármester beszélt, aki maga is kivette a részét az Erzsébet úti próbagyérítésből, és a kanális egy részét maga permetezte le: „Azzal, hogy megkötöttük a Lokimíca Magyarország Kft-vel a szerződést, Székesfehérvár előtt új lehetőség nyílik, az Országos Szúnyoggyérítési Programban való részvétel mellett a szúnyogirtás tekintetében is. Persze hosszú még az út, és sok még az előkészítési munka addig, amíg ennek a környezetkímélő módszernek érezhetővé válik a hatása, de azt gondolom, jó irányba haladunk.” 

A tesztkezelés folyamatát Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke, a Lokimíca Magyarország partnere ismertette. Elmondta, hogy a természetben is megtalálható, talajlakó baktérium által termelt toxikus fehérjét használnak a gyérítéshez, aminek kiemelkedő tulajdonsága, hogy szuperszelektív, így csak a csípőszúnyogokra veszélyes, azokra is abban a lárvakorban, amikor még táplálkoznak. „A gyérítés során minden a pontos és előzetes feltérképezésen és az időzítésen múlik! A szúnyoglárvát megfelelő fejlődési stádiumban kell kezelnünk, ugyanis az a célunk, hogy a bábokból később ne keljenek ki a kifejlett rovarok.” – emelte ki a szakember, aki a permetezés mellett bemutatott egy a feltérképezéshez használt, csúcskategóriás „szúnyogszámláló” gépet is, amelyet szintén bevetnek majd Székesfehérváron is. Kőszegi Dániel a védekezésről szólva ismét kiemelte a lakosság szerepének fontosságát is, hiszen a kertekben fellelhető pangóvizek lokálisan óriási táptalajt jelentenek a szúnyogok terjedéséhez.

Csete Gábor természetvédelmi szakmai vezető is üdvözölte a környezetbarát megoldást. Mint mondta, hatalmas előrelépést jelent környezetvédelmi szempontból a csak egy-egy invazív fajt gyérítő, szuperszelektív szerek használata.

Az Erzsébet úti kanálison végzett próbagyérítés után nem áll meg a munka: a következő napokban a vállalat a gyérítés eredményét is tovább monitorozza.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >