Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Tegnaptól működik az elektromosroller-hálózat Fehérváron
Tegnaptól működik az elektromosroller-hálózat Fehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Illdikó   
2021. július 09.
Tegnaptól új közlekedési lehetőséggel élhetnek a székesfehérváriak: már működik a Lime elektromosroller-hálózata. Az applikáció letöltésével lehet igénybe venni a szolgáltatást, ami az első 15 percet ajándékba adja, és bérlet is segíti a felhasználókat. A fiatalos és környezetkímélő közlekedési fejlesztésnek köszönhetően a városban holnaptól már 200 roller érhető el összesen 50 ponton.

 

 

A székesfehérvári elektromosroller-hálózat létrehozása dr. Cser-Palkovics András polgármester közösségi felületeken közzétett felvetésével indult. A pozitív, több mint 80 %-os arányú szavazatok alapján indult el a projekt: a közgyűlés megszavazta a hálózat kiépítéséhez szükséges rendeletmódosításokat, ezután kezdődhetett el az infrastruktúra kiépítése. A Lime tegnap délelőtt helyezte ki az első 10 rollert a Panorama Offices előtt, mától már 200 eszköz áll a fehérváriak rendelkezésére.

A Vidi mai nemzetközi kupameccsére a szurkolók már akár elektromos rollerrel is érkezhetnek, vetette fel dr. Cser-Palkovics András, és az örömét fejezte ki, hogy ez a fiatalos és környezetkímélő közlekedési eszköz már a fehérváriak számára is elérhető: „Ez is egy lehetőség a városnak, hogy a közlekedésben előrébb tudjon lépni. Örülök, hogy a cég partner volt abban, hogy a szokásosnál kicsit szigorúbb szabályozással indítsuk el a hálózatot – ennek egy része így pilot program nemcsak a városnak, hanem a cégnek is.” A szabályok pontosítása érdekében a város a Belügyminisztériumhoz fordult – a közgyűlési határozatnak megfelelően: egyértelműbb KRESZ szabályozásért, ami mind a felhasználók, mind az üzemeltetők számára fontos lenne, mondta a polgármester.  Minden közlekedési eszközt lehet a szabályoknak megfelelően és azokat megszegve használni; az elvárás az, hogy mindenki tartsa be a szabályokat, bármilyen közlekedési eszközt használ, hívta fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre a polgármester.

A használattal kapcsolatban Varga Denise, a Lime magyarországi operációs vezetője és Irmai Krisztián területi képviselő adtak információkat. A felhasználóknak első lépésben le kell tölteni az applikációt, ahol egyszerű oktatási útmutatás található a működtetéshez. A kékkel jelölt zónában lehet használni a rollert; az alkalmazás mutatja, hol találunk legközelebb szabad eszközt, azzal mennyit utazhatunk, és le is foglalhatjuk akár. A belvárosi területeken lassító zónák működnek, itt az eszköz automatikusan 8 km/h sebességre áll át. A történelmi Belváros gyalogos zónájába, a Sóstóra, az összes köztemetőbe és a parkok belső részeibe nem lehet a Lime elektromos rollerrel behajtani. Az üzemeltető naponta kétszer be is gyűjti, és feltölti (25%-os töltöttségi rátára vannak állítva az eszközök).

Városszerte több mint 50 gyűjtőponton lehet felvenni, illetve a rendetlenség, káosz elkerülése érdekében a Belváros környékén csak ezeken a pontokon lehet leparkolni is őket. A többi területen bárhol hagyhatóak, de kérik a használókat, hogy figyeljenek oda, ne akadályozzák a lerakott járművel a többi közlekedőt. A menetdíj percenként 50, a feloldási díj 250 forintba kerül; 1995 forintért lehet havi bérletet (Lime Pass/Feloldásokra) vásárolni, ami nulla forint feloldási díjat jelent egy hónapig, csak a percdíjat kell fizetni. Az első 15 perc ajándék, amit a HELLOSZIALIME kóddal lehet igénybe venni.

A 250W-os közlekedési eszköz használatához nem kell jogosítvány, a bukósisak viselése pedig ajánlott, de nem kötelező. A 18 év alattiak csak szülői felelősséggel használhatják az elektromos rollerokat.

A hálózat kísérleti jelleggel indult el, korrekcióra a tapasztalatok alapján lesz mód: az Önkormányzat várja a közlekedők visszajelzéseit.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >