Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Felelősségre nevelés és sok játék az állatokkal Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2021. július 15.
Több mint egy tucat fehérvári iskolás tölti a vakációját a HEROSZ Fehérvári Állatotthonának napközis táborában, ahol a második turnus zajlik ezen a héten. A gyerekek ismeretterjesztő foglalkozásokon vesznek részt, közben nagyon sok időt töltenek a gondozott állatok között, játszanak velük, és közvetlen közelről szereznek élményeket, tapasztalatokat a menhely napi működéséről.

 

 

Akárcsak tavaly, idén is igen nagy volt az érdeklődés a HEROSZ napközis tábora iránt, melyet három turnusban rendeznek meg nyáron. Gyakorlatilag már a meghirdetés előtt voltak megkeresések, majd a felhívás után egy-két napon belül beteltek a férőhelyek Fehérváron tanuló általános iskolásokkal – tudtuk meg Krepsz Gyöngyitől, az Állatotthon vezetőjétől.

„Örvendetes a nagyszámú érdeklődés, ugyanakkor 15 főnél meg kellett húznunk a részvételi határt. Ez azért szükséges, mert a gyerekek a gondozott állatok között töltik az idejük nagy részét, és fontos, hogy senki se legyen túlterhelve, az állatok pedig szocializálódjanak a gyerekek között. A lényeg, hogy mindenki élvezze és hasznosan töltse el a táborban az időt.” – mondta Krepsz Gyöngyi.

Alapvető a biztonság, a gyerekeket csak oltott, egészséges állatokkal engedik érintkezni, így bemehetnek a kutya- és a cicaoviba, a kölyökállatok közé, és a felnőtt macskaházba. A legfontosabb, hogy a gyerekek megértsék az állatvédelem alapjait, azt, hogy miért kell létrehozni állatotthonokat, és maguk is felelősségteljes gazdik legyenek.

Délelőttönként foglalkozások zajlanak az oktató- és közösségi házban: tanulnak az állatok viselkedésformáiról, a társállatokról, a vadon élő állatok és a természeti értékek védelméről, a gazdasági haszonállatokról és a helyes tartási körülményekről, a háziasításról, valamint állatkertekről, az állatvilág sokszínűségének megőrzéséről. A táborhoz rendszeresen kapcsolódnak vendég előadók, így például Szűcs Antal, a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete elnöke és egy kutyakozmetikus, aki bemutatót tart.

Az ismeretterjesztés és az állatokkal való játék közepette a gyerekek napi működés közben, közelről látnak mindent, ami a menhelyen történik, például hova kerül egy behozott állat, miért került a menhelyre, hogyan látják el, vagy hogyan zajlik az örökbefogadás. A lényeg az érzékenyítés, a tudás átadása és a felelősségre nevelés. A harmadik turnus augusztusban lesz, és biztosan szerveznek napközis tábort jövőre is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >