Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szakmai konzultációra hívta az MTÜ a megye turisztikai szereplőit
Szakmai konzultációra hívta az MTÜ a megye turisztikai szereplőit Nyomtatás E-mail
Írta: MTÜ Sajtó   
2021. július 21.
Megújult a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a szakma közös, stratégiai céljait összefogó Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 – Turizmus 2.0, amely meghatározza a következő évtized turizmusát. A leghangsúlyosabb változásokat, a helyi fejlesztéseket és terveket az MTÜ szakmai konzultáció keretében mutatta be a Fejér megyei turisztikai szereplők számára, ezzel is támogatva a régiót az újjáépítésben, a közös gondolkodásban.

 

A válság új versenyhelyzetet teremtett, az átalakuló kereslet és kínálat, illetve a megváltozott munkaerőpiaci körülmények új célok megfogalmazását és új eszközök kialakítását tették szükségessé. A konzultáció résztvevői tájékoztatót hallhattak az újraalkotott stratégia legfontosabb elemeiről, az adatvezérelt turizmusirányítás lehetőségeiről és előnyeiről, a megyét is érintő fejlesztésekről, valamint a tervezett marketingaktivitásokról. A cél az, hogy ezek az információk is segítsék a közös gondolkodást és a megye turizmusának újjáépítését.

 

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a konzultáció előtti sajtótájékoztatón kiemelte: az új stratégia válságálló eszközrendszert ad a vállalkozások kezébe. Lényeges eleme, hogy a fejlesztésközpontú politikát felváltja az értékesítés és marketingfókuszú szemlélet, hogy a gazdag kínálat minél több vendéghez eljusson, a vállalkozások minél több turistát fogadhassanak.

 

A jövő turizmusát a tényeken és adatokon alapuló ágazatirányítás jellemzi majd, melynek alapját a 2019-ben bevezetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ jelenti. Az adatszolgáltatók köre a vendéglátóhelyekkel és az attrakciókkal egészül ki, így a jövőben ezek az adatok is részét képezik majd a naprakész turisztikai statisztikáknak. A vendégek bizalmának visszaszerzését segíti majd az egységes szálláshelyminősítési rendszer, amelynek bevezetése 2022 januárjától fokozatosan kezdődik meg valamennyi magyarországi szálláshelyen, a megyében összesen 687 szállodában, panzióban, magánszálláshelyen. A kategóriákat csillagok jelölik majd 1-től 5-ig.

 

A nemzetközi versenyképesség erősítéséhez minőségi létesítményekre és szolgáltatásokra van szükség, ezt szolgálta az a több ezer fejlesztés, amely a Kormány politikájának köszönhetően a válság alatt is folytatódott. A Kisfaludy Program keretében Magyarország minőségi szintet lép: országszerte 35 új szálloda épül, 14.000 magánszálláshely, közel 600 panzió és 114 strand újul meg. Tucatnyi attrakció, kastély, vár és gyógyhely fejlesztése zajlik párhuzamosan. 2030-ig az összes magyarországi szabadvízi strand is európai színvonalúvá válik, a strandfejlesztési pályázatok ötödik üteme hamarosan indul, fókuszában az akadálymentesség áll majd.

 

Fejér megye is számos fejlesztéssel büszkélkedhet. Összesen 336 projekt részesült csaknem 20 milliárd forint támogatásban. Többek között 13 panzió és 231 magánszálláshely fejlesztette kínálatát több mint 1,1 milliárd forint értékben, illetve 381 szoba újult meg és 83 új szoba létesült. A strandfejlesztési program harmadik és negyedik ütemében összesen 9 strand kapott több mint 323 millió forintot. Többek között kistermelők, zenészek, idegenvezetők és más értékes fejlesztési projektek kaptak támogatást, ezen felül 10 uniós projekt zajlik a megyében, nagy részük év végéig lezárul.

 

A stratégia újraalkotásával az eszközök változtak, de a célok megmaradtak: 2030-ig elérni az évi 20 millió vendéget és az 50 millió vendégéjszakát, Magyarország Közép-Európa vezető turisztikai térségévé váljon, és a turizmus újra a magyar gazdaság húzóágazata legyen. Mindezen célok elérésében kiemelt szerep jut Fejér megyének is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >