Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Tanácsok cukorbetegeknek, repülős utazásokhoz
Tanácsok cukorbetegeknek, repülős utazásokhoz Nyomtatás E-mail
Írta: PatikaMagazin   
2021. július 21.
Nyáron egyre többen utaznak messzi tájakra, hála a megfizethetőbb repülőjegyeknek. Egy-egy ilyen utazás -főleg, ha hosszabb-, még egy egészséges ember szervezetét is megterhelheti, hát még azokét, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. A cukorbetegeknek például egy kész utazási tervvel kell előállniuk, ráadásul arra is kell ügyelniük, hová is teszik a gépen az inzulint.

 

 

 

 

 

 

Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus hasznos tanácsokat adott a témát illetően.

 

Az utastérben tartsa az inzulint

 

  • Az utazás tervezésekor beszélje meg kezelőorvosával az inzulin készítményeivel kapcsolatos tudnivalókat. Fontos, hogy az inzulinos cukorbeteg pontosan ismerje saját inzulinjának a gyártóját, nevét, hatását ( bázis , gyorshatású, kevert ), hogy probléma esetén tudja tájékoztatni az ottani kezelőorvost.
  • Legyen mindig az elegendőnél nagyobb mennyiségű inzulin, ha a szükségesnél többre lenne szükség, akkor se legyen gond.  A tartalék inzulint tartsa külön csomagban, ha elveszne egy csomag, ne legyen probléma.
  • Vigyünk mindig tartalék Pen-t, beadáshoz Pen tűt! Lehetőség szerint legyen Glucagon injekció is készenlétben, mely inzulin kezeltéknél az eszméletvesztéssel járó súlyos hipoglikémia elhárítására szolgál. Helyes, ha a hozzátartozók is ismerik ennek alkalmazását.
  • Az inzulint mindig tartsa magánál az utastérben, a kézipoggyászában! Az inzulin tárolása +2 és +8 oC között szükséges, de amit épp használunk, tartsuk szobahőmérsékleten. Közvetlen napfénytől, hőhatástól vagy a lehűléstől is óvni kell. Az inzulint, vércukormérőt, pen-t, tűket, mindig a kézipoggyászban kell tartani!

 

Viszont felvetődhet a kérdés, hogy vajon nem lesz-e probléma, hiszen jól tudjuk tűt – és bármilyen szúró, vágó, éles tárgyat- nem szabad az utastérbe vinni. Természetesen, akik egészségügyi okokból kénytelenek magukkal injekciót vinni, más elbírálás alá esnek. Dátummal, betegség típusával, az injekció használatának indikációjával ellátott orvosi igazolást felmutatni beszálláskor.  Amennyiben a gépen beadta magának az inzulint, úgy legtöbbször szólni kell az utaskísérőnek, aki külön erre a célra elkülönített tárolóba teszi a tűt, a fecskendőt, vagy magánál kell tartani, majd a leszállás után ki kell dobni.

 

Igazolás

 

Javasolt, hogy legyen a táskában magyar és angol nyelvű diabetes igazolvány, amin szerepeljen a kezelés típusa (tablettás vagy inzulinnal kezelt) a gyógyszerek adagolásának pontos leírása, az értesíthető személy neve, és tartalmazza a kezelő orvos elérhetőségét is. Fontos a nyaralás alatti tartózkodási hely címe is.

 

Szénhidrátok

 

Repülőgéppel való utazás során a légitársaságot előre kell értesíteni a diétás étkezés szükségességéről. Európai utazás során 1-3 nappal, interkontinentális járatoknál pedig a jegy megváltásakor. Mindig előfordulhat járat kimaradás vagy késés, ezért mindig legyen a kézipoggyászban elkészítve a következő étkezéshez szükséges élelem!

 

 Egyeztessen kezelőorvosával

 

Még jóval az utazás előtt egyeztessen kezelőorvosával arról, hogy utazni fog, így meg tudják beszélni a szükséges kezelési tervet, esetleges változtatásokat, időeltolódás, más klíma miatti teendőket.

Általános szabály: ha az utazás keletről nyugatra történik ( pl. Európából az Egyesült Államokba ),  az ébrenlét ideje megnövekszik. Ilyenkor 6 óránként gyors hatású inzulin adása javasolt, a bázis inzulin átmeneti kihagyásával. Megérkezés után az ottani idő szerinti életritmushoz alkalmazkodva térjünk vissza az eredeti inzulinadagoláshoz. Ekkor is fontos a rendszeres vércukor kontroll és az értékeknek megfelelően az inzulin adag módosítása. 

Érdemes több gyógyszert/inzulint felíratni nem várt problémák esetére. Fontos azt is tudni, hogy ha olyan helyre utazik, ahol védőoltás szükséges, az átmenetileg befolyásolhatja az addigi terápiát.

 

Biztositás

 

A krónikus betegséggel élőknek érdemes olyan utasbiztosítást kötniük, mely kiterjed sürgősségi esetekre is- tanácsolja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

 

Telediabetológia

 

Amennyiben egy cukorbeteg hosszabb útra megy, léteznek olyan kényelmi/biztonsági szolgáltatások, melyek szorosabb kapcsolatot tesznek lehetővé a beteg és orvosa közt két konzultáció között is. Így ha a páciens távol van, akkor is kapcsolatban maradhat az őt kezelő orvossal. Illyen lehetőség a telediabetológia is.  Ekkor egyszerűen fel kell tölteni egy központi rendszerbe az adatokat (pl. vércukor szintje, étkezés, mozgás, esetleges tünetek) és azt megoszthatja az önt kezelő szakemberekkel. Ezáltal nyomon követhetők a változások, tünetek, problémák, így szükség esetén más terápia irányozható elő még úgy is, hogy nincs személyes kontakt.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >