Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szent Kristóf búcsú lesz Maroshegyen
Szent Kristóf búcsú lesz Maroshegyen Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2021. július 23.
Az utazók védőszentjéről elnevezett maroshegyi templom július 25-én, Szent Kristóf napján tartja hagyományos búcsúját. A vasárnap koraesti szentmise keretében a hívek az úton járók patrónusához fohászkodhatnak, majd a szertartás a járművek megáldásával fejeződik be.

 

 

Maroshegyen az 1940-es évek elején épült templom védőszentje Szent Kristóf, az a vértanú, akinek létezését történelmileg egyértelműen bizonyítani ugyan nem lehet, mégis nagy tiszteletnek örvend. A hagyomány szerint ugyanis a 3. század elején Szamóban (Lükia) egy folyó partján élt, ahol egy remete tanácsára megkeresztelkedése után az emberek szolgálatába állt, és a folyóhoz érkezőket átsegítette a túlpartra. A történet szerint a Teremtőt is vállán vitte át a folyón, aki a vértanúság koszorújával ajándékozta meg.

A maroshegyi templom búcsúnapja keretében, július 25-én tartják a Szent Kristóf napot. Vasárnap 17.30 órától a veszprémi Szilágyi Keresztény Iskola Harangegyüttese lép fel, akik a templom kórusával, és a városban működő, Dóczi István vezette ökumenikus kórussal teszik szebbé ezt az ünnepet. Orgonán közreműködik Tóka Szabolcs orgonaművész. A 18 órai szentmisét a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány elöljárója, Főtisztelendő Berhidai Piusz tartományfőnök celebrálja.

A szentmisét követően a templommal szemben lévő vásártéren kerül sor a hagyományos Szent Kristóf búcsúhoz kapcsolódó járműmegáldásra. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >