Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Magyarok kenyere
Magyarok kenyere Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2021. július 27.
Jelképesen a székesfehérvári Sörház-malom előtt tartották hétfő délelőtt a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program Fejér megyei búza összeöntő rendezvényét. Az országokon átívelő karitatív kezdeményezésnek köszönhetően több tízezer magyar gyermeknek és rászoruló családnak adományoznak lisztet és egyéb élelmiszert ebben az évben is a Kárpát-medencében élő gazdák.

 

 

A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által közösen szervezett, idén 11 éves „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében Magyarország területéről és a Kárpát-medence magyarlakta régióiból ajánlanak fel búzát a magyar gyermekeket segítő szervezetek számára.

A búza összeöntő országjáró eseménysorozat Fejér megyei helyszínén, az egykori Sörház-malom előtt tartott ünnepi rendezvényen az agrárium országos és helyi szakmai szervezetei mellett jelen voltak a kormányhivatalok, civil szervezetek képviselői, valamint a megyei települések képviselői is. Székesfehérvár Önkormányzat nevében Horváth Miklós Csaba tanácsnok vett részt az eseményen.

Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta, az évről évre egyre nagyobb támogatottságnak örvendő nemes összefogás keretében eddig 248 adományozó 24800 kg búzát ajánlott fel.  A Fejér megyei gazdák minden évben kiveszik a részüket az adakozásból. Ezzel nemcsak a rászoruló családokat segítik, hanem erősítik az ország egységét, hangsúlyozta Törő Gábor országgyűlési képviselő. Kauserné dr. Szabó Virág, az Ifjú Gazdák Fejér Megyei Gazdaköre elnöke köszöntőjében szólt arról a fáradságos munkáról, amelynek során a magból kalász lesz, majd újabb mag. Reményét fejezte ki, hogy a fiatal generáció is képes lesz továbbvinni azt az értékrendet, amelyet elődeiktől tanultak: a gazdálkodáshoz való hozzáállás mellett a közösségről való helyes gondolkodást. 

Jakab István
, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke ünnepi köszöntőjében felidézte: 11 évvel ezelőtt, az első gyűjtés során 10 tonna gabonát ajánlottak fel a magyar gazdák, és az ebből őrölt lisztből sütötték az országos augusztus 20-i ünnepi kenyeret és cipókat. Ma már több tízezer magyar gyermeknek és rászoruló családnak adományoz lisztet és egyéb élelmiszert a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program. A tavalyi évben minden eddiginél több adomány érkezett a kárpát-medencei magyar gazdáknak köszönhetően, akik közel 1100 tonna búzát ajánlottak fel. Az adományból számos gyermekotthon és szociális intézmény részesült. A szervezők és a karitatív tevékenységet folytató civil szervezetek tudják, hogy továbbra is számíthatnak a magyar gazdákra. „Az összetartozás és szolidaritás parancsa azt diktálja, hogy a nemzet minden tagja tegye meg a magáét képességeihez és erejéhez mérten, hiszen a világ magyarsága egy kenyéren van, amely 15 millió búzaszemből áll össze a nemzet testévé, és amelynek kovásza az összefogás ereje.” – hangsúlyozta az elnök.

Az ünnepi köszöntőket követően a résztvevők jelképesen összeöntötték a Fejér megyei gazdák felajánlását egy közös zsákba, amelyet Ugrits Tamás, a Székesfehérvár Egyházmegye püspöki irodaigazgatója, Oláh Pál Olivér, beosztott református lelkész és Ribárszki Ákos evangélikus helyettes esperes közösen áldott meg.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >