Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Willkommen is Székesfehérvár!
Willkommen is Székesfehérvár! Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Illdikó   
2021. augusztus 23.
Székesfehérvár és Schwäbisch Gmünd 30 éves testvérvárosi kapcsolatát ünnepeljük idén. A múlt héten dr. Cser-Palkovics András polgármester a Városháza Dísztermében fogadta a Richard Arnold polgármester vezette delegációt, illetve a civil kapcsolatok képviselőit, a baráti körök tagjait.

 

 

A kapcsolat, a partnerség legnagyobb értéke, hogy a városlakók, a civilek, az egyesületek működtetik, így egy valóban élő kapcsolat, tartós barátságokkal – fejezték ki a beszédekben, majd a városvezetők köszönetet mondtak elhivatott munkájáért Igariné Komlósi Erzsébetnek, a Székesfehérvár – Schwäbisch Gmünd Baráti Kör elnökének. A kezdeteket, az azóta kiszélesedett testvérvárosi kapcsolat kialakulásának történetét Balsay István akkori polgármester idézte fel. Az ünnepség keretében a résztvevők közösen nézték meg a Virágóránál elhelyezett installációkat a 30 év emlékezetes pillanatairól. 


Schwäbisch Gmünd és Székesfehérvár 30 éve testvérvárosok, ezt ünnepelték a múlt héten a Városházán.

Dr. Cser-Palkovics András
 polgármester köszöntőjében az örömét fejezte ki, hogy a három évtizedes találkozót Székesfehérváron ünnepelheti a két város. „Ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy mivel tudjuk erősebbé tenni Európát, az európai közösséget, akkor én azt gondolom: az ilyen barátságokkal. Nagy öröm számunkra, hogy ez a három évtizedes barátság nemcsak létrejött, hanem valóban baráti viszonnyá fejlődött. A városok együttműködésébe tartalmat kulturális intézményeink és civil közösségeink hoztak.” – a polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik annakidején létrehozták, és akik azóta ápolják a partnerséget. Azt mondta: egy 30 éves együttműködést nem lehet véletlennek nevezni, egymás ismerete a záloga annak, hogy a kapcsolatnak nemcsak múltja van, hanem – bízunk benne –, hogy jövője is. A találkozások örömét éljük meg minél többször! – zárta beszédét dr. Cser-Palkovics András.

A testvérvárosi szerződést 1991-ben Balsay István és Wolfgang Schuster polgármesterek írták alá. – „Ez a csodálatos kapcsolat nem harmincéves, hiszen a több mint ezeréves városban a magyar és német kapcsolatok több mint ezer évre tekintenek vissza.” – majd Magyarországnak a megszületését szimbolizáló augusztus 20-i ünnepre utalva a rendszerváltásnak az újjászületést magában foglaló lehetőségéről szólt Balsay István. Felelevenítette, hogy a baden-württenbergi miniszterelnök a Videotonnál tett látogatásán ismerte meg Wolfgang Schuster polgármestert – itt indult a kapcsolatfelvétel, a kezdetekben Fehérváron Láng Hugó tanár és felesége gondozásában. A kapcsolatrendszer azóta kiszélesedett, és jól példázza, hogy a magyaroknak, a székesfehérváriaknak szüksége van arra, hogy Európa szívében legyenek olyan barátaik, akik megértik a törekvéseinket, mondta Balsay István.

Richard Arnold
 polgármester – aki augusztus 20-án Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet vett át – magyarul szólította meg az ünnepség résztvevőit, és kifejezte, büszkék rá, hogy a gyönyörű Fehérvár lett a testvérvárosa Schwäbisch Gmündnek. Kiemelte, hogy a kapcsolat virágzásához az egész város hozzájárult, a barátság nem felülről irányítva, hanem a lakosság egymásra találásával alakult ilyenné, egyesületek, csoportok, iskolák együttműködését is kialakítva. Magyarország volt az az ország, amely 1989-ben nyitott Nyugat felé, ez a teljesítmény elismerést érdemel még a mai napon is – ennek a folyamatnak a szellemében alakult a partnerkapcsolat, és a legszebbet kaptuk, fogalmazta meg. Egy Wolfgang Schusterrel folytatott beszélgetésből felidézte, hogy 30 évvel ezelőtt itt szovjet katonák, Shwäbisch Gmündben pedig az amerikai hadsereg nukleáris rakétáinak a főhadiszállása volt, amit fegyveresek őriztek. A városok szerencsére ma már más időket élnek. Említést tett arról, hogy mennyire fontos kezdeményezés volt annakidején, hogy a 20. század hősi halottai, áldozatai, osztrák, német, orosz és magyar katonák egy temetőben nyugszanak. A jelennel kapcsolatban azt mondta, hogy sokat tanulnak Fehérvártól, hiszen a város jelentős fejlődésen esett át. Fontos látni azt, ahogy a két város együtt fejlődik, együtt nő. És fontos, hogy Európában ezek a kapcsolatok alulról induljanak, nem felülről lefelé; „Úgy akarjuk ezt a közös Európát alakítani, ahogy a városaink kapcsolata fejlődik, nem a brüsszeli technokratákon keresztül. Az emberek Európáját kell építenünk, nem a bürokratákét. A szilárd alapokra kell építeni, és szívből működtetni!” – zárta beszédét Richard Arnold.

A két város polgármesterei közös emlékoklevelet írtak alá a 30 éves évforduló jubileumának tiszteletére.

Ezt követően köszönetet mondtak a partnerség működtetéséért a Székesfehérvár – Schwäbisch Gmünd Baráti Kör elnökének, Igariné Komlósi Erzsébetnek, aki több mint húsz éve dolgozik baráti körben. Azt mondta, az elismeréssel nemcsak ő, hanem sok más székesfehérvári is elismerést kapott. A járványhelyzet időszakában is folyamatos kapcsolatban voltak, mondta, és azt emelte ki: vannak közös élmények, valódi, élő kapcsolatok a testvérvároslakóival, és azon dolgoznak, hogy ezeket a kapcsolatokat tovább tudják építeni.

A testvérvárosi találkozó a Virágóránál folytatódott a két város hivatalos és civil kapcsolatainak a 30 évét bemutató installáció megtekintésével. Az érdeklődők online itt megnézhetik a tablókat. 

A rendezvényen részt vettek a város alpolgármesterei, képviselői, a baráti kör és a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai, valamint a Fehérvári Tűzoltó Egyesület képviselői.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >