Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ünnepi körséta a Városházán
Ünnepi körséta a Városházán Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Illdikó   
2021. augusztus 23.
A Székesfehérvári Királyi Napok záró hétvégéjén megtelt a Belváros. A Koronázási Ünnepi Játékok keretében sor került a hagyományos városházi körsétára is, ahol a polgármester kalauzolta végig az érdeklődőket, egészen a dolgozószobájáig. Az ünnepi idegenvezetés kiemelte azokat tárgyakat és helyszíneket, amelyek Szent István király napjához kapcsolódnak, például a koronázási ékszerekkel vagy az 1938-as kihelyezett országyűléssel, ami a Városháza udvarán zajlott.

 

 

A díszes, főbejáratnál látható városi címer alól, illetve Justitia és Prudentia, az Igazságosság és Okosság szobraitól indult az esti városházi idegenvezetés szombaton. A Koronázási Ünnepi Játékok egyik hagyományos és népszerű programeleme a körséta a barokk stílusú épület falai között dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel, aki Kulcsárné Németh Mariann idegenvezetővel közösen kalauzolta végig az érdeklődőket, és mutatta meg az épület kisebb-nagyobb csodáit. A nemzeti ünnep után egy nappal a látogatók kinéztek a díszudvarra, hiszen 1938-ban a kihelyezett országgyűlésen éppen ezen – az akkoriban még lekövezett – udvaron döntöttek arról, hogy Szent István királlyá koronázásának napja nemzeti ünnep legyen. „A koronázás Fehérváron történt: hiszek abban, és bízom is benne, hogy előbb-utóbb az állami ünnepségek központi helyszíne Székesfehérváron lesz, Szent István sírjánál. Méltó módon a nagy királyra így lehet emlékezni.” – fogalmazott a polgármester.

A körséta állomásai között szerepeltek a folyosón álló eredeti, Fehérvár legrégebbi alkotásai között számon tartott kis Mária-szobor, a Szent Korona, a koronázási kard és az országalma hiteles másolatai, valamint az 1948-ban lemázolt Aba-Novák-szekkók is. A látogatók megnézték a Díszterem emlékeit és értékeit az Aranybulla-falfestménnyel, a történelmi zászlókkal, valamint a bazilikában folyó ásatások során előkerült középkori korpuszt. Majd betekinthettek a polgármester dolgozószobájába, többen kipróbálták a városvezető székét is, és egy újabb szögből nézhették meg Mujkó szobrát. A körséta a zegzugos folyosókon keresztül a Díszterem karzatáig vezetett, az ünnepi zászlók mellől láthatták a résztvevők a közgyűlés és számos rangos program helyszínét, a nagytermet.  

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >