Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Gázpalackok robbantak egy háznál Soponyán
Gázpalackok robbantak egy háznál Soponyán Nyomtatás E-mail
Írta: Bisztricz Anett   
2009. április 26.

ImageÉgő családi házhoz és garázshoz riasztották a székesfehérvári tűzoltókat szombaton kora délután Soponyára. A kigyulladt garázsban több PB-gázpalack felrobbant. A tűzben egy fiatalember életét vesztette. A székesfehérvári tűzoltók II-es kiemelt fokozatban, három gépjárműfecskendővel és a vízszállítóval vonultak az esethez.

 

A sűrű füstöt már a Szabadbattyánt Táccal összekötő útról látni lehetett. Soponyán a Petőfi Sándor utcában egy 15x10 méter alapterületű családi ház palafedésű tetőszerkezete, valamint a ház mögötti melléképület részeként egy körülbelül 30 négyzetméteres garázs teljes terjedelmében égett. A garázsban felrobbant négy 25 kilogrammos és három 12,5 kilogrammos PB-gázpalack.

 

Image
.

A helyiségben emellett kannákban körülbelül 120 liter benzint is tároltak. A melléképület egyik helyiségéből a tűzoltók további huszonöt darab 25 kilogrammos PB-gázpalackot, a családi házból pedig még egy 25 kilogrammos PB-gázpalackot hoztak ki. A garázsban lévő égő személygépkocsit a tűzoltók csak úgy tudták teljesen eloltani, hogy a tűzoltóság terepjárójával kivontatták a helyiségből.

Ekkor az Opel Astra tűzben felhasadt üzemanyagtartályából folyni kezdett a még bent lévő benzin, amely a talajon lévő vízen tovább égett. Az égő üzemanyagot a tűzoltók az oltóvízbe kevert habbal gyorsan eloltották. A tűzben a családi ház tetőszerkezete, valamint a körülbelül 15 méter hosszú melléképület tetőszerkezete teljesen leégett.

 

Image
.

A családi ház füsttel telítődött, a falak kormozódtak, a tetőterében lévő szoba fölötti stukatúros födém átszakadt. A tűz során a nagy hőtől az égő ház közelében parkoló személygépkocsi és egy furgon megrongálódott. Az oltási munkálatok közben a tűzoltók a garázsban egy fiatalember holttestét találták meg.

A mentők a helyszínről egy férfit és két nőt szállítottak kórházba; közülük a férfi a garázs közelben tartózkodott a gázpalackok robbanáskor, s a detonációtól elesett és megsérült, egy idős nőnek pedig a keze égett meg. A tűz oltása közben egy a tetőn dolgozó tűzoltó a nagy hőtől rosszul lett. Őt a mentők a helyszínen megvizsgálták és ellátták.

 

Image
Fotó: Bisztricz Anett

Az oltási munkálatokban összesen 19 tűzoltó vett részt. A tűz keletkezésének okát a székesfehérvári tűzoltóság a rendőrséggel közösen vizsgálja.

Jelzés időpontja: 2009. április 25., 12 óra 42 perc

Riasztási fokozat: II-es kiemelt (Fehérvár I-es, II-es és III-as gépjárműfecskendő, valamint a vízszállító)

Beavatkozó csoport: C csoport

Tűzoltásvezető: Molnár János tű. hadnagy, szolgálatparancsnok

 
< Előző   Következő >