Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Modern, kortárs album készül Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2021. szeptember 03.
A Krisztus Kiráy Templom Közösségi Házában vették fel annak a lengyel–magyar tematikájú CD-nek a hanganyagát, amelyen a Vox Mirabilis Kamarakórus mellett neves előadóművészek működnek közre. Az őszre készülő albumon lengyel és magyar kortárs zeneszerzők és költők művei hallhatók majd a két nemzet szín- és zeneművészeinek előadásában. A hanghordozó megjelenéséhez a Wacław Felczak Alapítványtól nyertek támogatást.

 

 

Egyedülálló válogatással tiszteleg a magyar és a lengyel nép közötti barátság előtt az az album, amelyet a Vox Mirabilis Kamarakórus készít egy sikereses pályázatnak köszönhetően. Mint arról tavasszal beszámoltunk, az idén is nagy volt az érdeklődés a Felczak-lemezek magyar-lengyel lemezpályázat iránt. Így dupla annyi pályázatot részesített százszázalékos támogatásban a Wacław Felczak Alapítvány, mint amennyit a kiírásban eredetileg tervezett. E pályázaton indult sikerrel a fehérvári kamarakórus, amely a hétvégén rögzítette az album hanganyagát a Krisztus Kiráy Templom Közösségi Házában.

Október 1-jén, a zene világnapján adják ki a lemezt, amelyen kortárs költők, Bobory Zoltán, Duda- és Vojcsik-költemények szólalnak meg lengyelül és magyarul, majd ezen versek megzenésített változatai is hallhatóak. A kortárs zeneszerzők művei mellett Liszt és Chopin átiratok is szerepelnek az albumon.  „A lemez különlegessége lesz az a két himnusz, amelyet sikerült felkutatni 1938-ból. Annak idején, az ünnepi év tiszteletére egy lengyel és egy magyar zeneszerző is írt különleges ízű, és az akkori világnak megfelelő dallamú himnuszt a két népnek. Ezt még senki nem énekelte fel.” A verseket két színművész: Fellinger Domonkos magyarul és Tóth Kinga lenygelül szólaltja meg. A kórusművek előadásában Kamila Słodkowska-Mohai csellóművész, Kéry Tamás zongoraművész, Zemlényi Eszter énekművész is közreműködik a kórus mellett. Az őszre elkészülő lemezen nemcsak a magyar és lengyel nép kultúrájából kaphatunk ízelítőt, hanem a művészeti ágak találkozásából is. Izgalmas, modern és kortárs lesz, ígérik a készítők.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >