Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Keze nyomát őrzi a város Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2021. szeptember 03.
A belváros mesébe illő, egyedi tervezésű cégérei, az Órajáték királyi és diák figurái, az ünnepnapokon a Fő utca és a Zichy liget fölött lobogó, a kortárs fesztiválra évente tervezett művészzászlók évtizedek óta Székesfehérvár díszei. Alkotójuk 1966 óta él a városban, és művészi pályája során sokat tett és tesz ma is a városi arculatért, vonzóvá varázsolásáért. Ecsedi Mária képzőművészt 80. születésnapja alkalmából köszöntötte tegnap Székesfehérvár polgármestere.

 

 

Dr. Cser-Palkovics András polgármesteri elismerő emlékéremmel köszöntötte Ecsedi Máriát születésnapja alkalmából tegnap a Városházán. Az ünnepi eseményen jelen volt Lehrner Zsolt alpolgármester, Brájer Éva kulturális tanácsnok és a Székesfehérvári Művészek Társasága nevében Tóth Adrien grafikus. A baráti beszélgetés során az alkotó felidézte, hogy 1966-ban, a Magyar Képzőművészeti Főiskola elvégzését követően érkezett Székesfehérvárra. Pályája kezdetén a festés mellett főleg grafikusként dolgozott, fa- és linóleummetszeteket csinált, meghívókat, plakátokat tervezett, a múzeum számára rajzokat készített a régészeti leletekről, ami szintén egy izgalmas munka volt. Első egyéni tárlatát 1973-ban rendezte a városban, ahol azóta is rendszeresen bemutatja újabb munkáit. 1983-ban elkészítette első nagyszabású munkáját, az Ikarosz mondáját ábrázoló 12 m -es sgraffito technikájú falképét az Ikarus gyár igazgatósági épületének előcsarnokába. 1995-ben első díjat nyert: a Rácváros című fametszet-sorozatával elnyerte a Székesfehérváron rendezett Országos Kisgrafikai Pályázatán.

Keze nyomát őrzi a város, hiszen a belváros arculatát meghatározzák gyönyörű cégérei. Hívogató az üzletek felett, az ott kapható portékát hirdető mesés léghajó-madár, a török basa, a klasszikus cipellő, vagy éppen az elegáns dáma és párja. Az Órajáték királyi és a ballagás időszakában az iskolavárost hirdető diákfigurákat a fehérváriak és az ideérkezők is örömmel várják. A 90-es évek közepén varrott textilmunkákkal jelentkezett, számos művészzászlót készített a Kortárs Művészeti Fesztivál számára. A gyönyörű, míves, szellemes munkákat ráadásul maga is varrja.

„Nem érzékelem igazán az idő múlását.” – jegyzi meg a rövid visszatekintést követően a születésnapos mosolyogva. Feladatok most is várnak rá, ötletei, tervei megvalósítása mellett férje, Ujházi Péter festőművész nagyszabású kiállítására készülnek, amely októberben nyílik majd a Műcsarnokban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >