Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Restaurálják a Püspök kutat
Restaurálják a Püspök kutat Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2021. szeptember 13.
A Várfal park forgalmas és kedvelt közösségi tere a városnak, középpontjában a Püspök kúttal. Bory Jenő alkotását a hamarosan restaurálásra elszállíttatja a Városgondokság. A már régóta időszerű feladatot összekötik a parkban most zajló munkálatokkal. Így nemcsak a zöldfelületek újulnak meg az épülő Köfém játszótér kialakításával párhuzamosan, hanem a Püspök kút restaurálást is elvégzi időközben Kocsis Balázs.

 

 

Bory Jenő 1928-ban készült Püspök kút szobra a város millenniumi évében, 1972-ben került jelenlegi helyére, eredetileg az Országalma helyén állt a 38-as városrendezésig. A kúton négy püspök: Szent Adalbert, Boldog Asztrik, Szent Gellért és Szent Imre nevelője Boldog Mór pécsi püspök. A kút alakjai bronzból készültek. A vitéz alatt látható sas, bika, oroszlán és puttó figuráját homokkőből faragták. A látványt a dombra épült püspöki székesegyháznak a háztetők fölé emelkedő toronypárja egészíti ki. 

Legutóbb 2009-ben, egy rongálás kapcsán restaurálták a Püspök kutat. Akkor a püspökök szobrai mellett a kút kő káváját és vízforgató rendszerét is teljesen megújíttatta a Városgondnokság. Most, hogy a Várfal park felújítása elkezdődött, ez lehetőséget ad arra is, hogy ne csak a zöldfelületeket frissítsék és a Köfém játszóteret alakítsák ki, hanem a Püspök kút betonszerkezetének restaurálása is megtörténjen. A már időszerű munkálatok elvégzésére – ahogy a korábbi esetekben, úgy most is –Kocsis Balázs szobrász-restaurátort kérték fel. Az ő műhelyébe szállíttatja el a közeljövőben az alkotást a Városgondnokság, az előzetes tervek szerint – várhatóan – egy év alatt újul majd meg a Püspök kút.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >